Cijene mesa u Hrvatskoj i EU

Meso u Hrvatskoj skuplje nego u Mađarskoj, ali jeftinije nego u Sloveniji

Cijene mesa u Hrvatskoj gotovo za petinu su niže od prosjeka Europske unije
Ilustracija, svinjsko meso
 Profimedia, Zuma Press - News

Cijene mesa u Hrvatskoj gotovo za petinu su niže od prosjeka Europske unije. U usporedbi s najskupljom članicom, Luksemburgom, cijene mesa u nas gotovo su upola niže, pokazuju novi podaci Eurostata, u kojima se daje usporedba cijena mesa u EU i zemljama kandidatima u prošloj godini.

Perma tim podacima, prosječne cijene mesa u Hrvatskoj lani su iznosile 82,1 posto prosjeka EU-a. Po tome, sličnu razinu cijena ove živežne namirnice kao Hrvatska unutar granica Unije imale su Estonija, 82 posto prosjeka EU-a, i Češka, 81,5 posto prosjeka Unije. Prosječna cijena mesa u susjednoj Sloveniji veća je nego u Hrvatskoj: s druge strane Sutle, Kupe i Dragonje cijene mesa čak su neznatno više od prosjeka EU-a, pokazuju podaci Eurostata.

Meso u EU je najskuplje u Luksemburgu, u kojem prosječna cijena te živežne namirnice za čak 41,1 posto prelazi prosjek Unije. Visoke cijene mesa, svakako više od prosjeka Unije, su i u Austriji, Danskoj, Švedskoj, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Finskoj, Nizozemskoj, Italiji i Irskoj.

S druge strane, niže cijene mesa od onih u Hrvatskoj, osim u Estoniji i Češkoj, euro-statističari su uočili i u Portugalu, Latviji, Slovačkoj, Mađarskoj, Litvi, Rumunjskoj, Bugarskoj i Poljskoj, kao i u zemljama Zapadnog Balkana, koje tek kucaju na vrata članstva u EU-klubu.

Ovdje valja reći kako podaci Eurostata ne prikazuju konkretne cijene mesa, već daju njihov prosjek, kojeg uspoređuju s prosjekom EU-a. Isto tako, treba naglasiti kako unutar EU-a postoje velike razlike u plaćama i kupovnoj moći, pa se životni standard u Hrvatskoj ili Bugarskoj ne može usporediti s onim u Njemačkoj, Luksemburgu ili Švedskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:30