Novi ciljevi

Malo primorsko mjesto želi veću potrošnju: gradić ove zime postaje jedno veliko gradilište

Nakon 10 godina došlo je vrijeme da definiramo neke nove ciljeve za naše mjesto
Novigrad, koncert
 Novigrad

Istarski Novigrad ove je godine kao i većina hrvatskih turističkih gradova ostvario rekord u svom turizmu. Realizirali su 1,33 milijuna noćenja, a posjetilo ih je oko 230 tisuća gostiju. Čisto usporedbe radi, prije deset godina ovo je malo primorsko mjesto u sjeverozapadnoj Istri imalo 830 tisuća noćenja. To bi značilo da im je turistički promet porastao za 60 posto, a kako nam kaže direktorica tamošnje Turističke zajednice Vesna Ferenac glavnina povećanja tog prometa dogodila se u pred i posezoni.

- Prije deset godina udružili smo se s ostalim turističkim zajednicama na našem području i stvorili Klaster sjeverozapadne Istre kojeg osim nas čine i TZ Umaga, Buja te Brtonigle. Zahvaljujući tome razvijali smo, a razvijamo i dalje brojne zajedničke turističke proizvode koji su nam omogućili da ostvarimo taj porast u pred i posezoni, a većina se odnosu na sport i gourmet. Nakon 10 godina došlo je vrijeme da definiramo neke nove ciljeve za naše mjesto, pa smo odlučili da ćemo se više pozabaviti brendiranjem Novigrada za koji želimo u budućnosti da postane prepoznatljiva butique destinacija sa četiri zvjezdice, ističe Ferenac. Dodaje da bi Novigrad na turističkoj karti u budućnosti trebao biti obiteljska destinacija okrenute aktivnom odmoru i umjerenom hedonizmu – mjestu u kojem uživaju sva osjetila.

Naime, u Novigradu se u zadnjih 15 godina otvorilo nekoliko malih obiteljskih butique hotela poput Makina, Ville Cittar, Rivalmarea i drugih. Isto tako, ovo malo mjesto ima i neke od najboljih restorana u državi, pa ipak mjesto još uvijek nije toliko prepoznatljivo.

Novigrad
Luka Novigrad

- Upravo stoga krenuli smo s brendiranjem i početkom iduće godine očekujemo da ćemo definirati poruku koju želimo komunicirati prema našim gostima. Napravili smo veliko istraživanje među njima u ljeto i jesen 2018. kada smo se pripremali za ovaj proces, i tada smo dobili povratnu informaciju da većina njih dolazi zbog pasivnog odmora, točnije ljetovanja. Na drugom mjestu motiv su im novi doživljaji i iskustva. Upravo na tome želimo više raditi, veli nam Ferenac.

Novigrad
Park Food Fest 2019.

Isto tako, prema tom su istraživanju shvatili da su im od manifestacija najbolje posjećene one s gourmet predznakom poput Gnam-Gnam Festa, a gosti su kroz ankete pokazali i da žele više koncerata. Zbog toga su odlučili skroz redefinirati svoje manifestacije. To su počeli već ovog ljeta, pa su tako od srijede do nedjelje organizirani niz tematskih manifestacija u okviru tjednih ljetnih manifestacija koje se ponavljaju. Svaki je dan od srijede do nedjelje definirana za određeni tip zabave i provođenja slobodnog vremena - od filmskih i jazz večeri, do obiteljskih zabava i partya na glavnom gradskom trgu.

Novigrad
Park Food Fest 2019.

- Isto tako, želim o i dignuti prosječnu potrošnju po gostu koja je sada u Novigradu u prosjeku kao i ostatku Hrvatske – oko 70 eura po gostu dnevno. Vjerujemo da će se to podignuti i zbog novih investicija koje se trenutno pripremaju u Novigradu. Naime, obitelj Cittar širi svoj mali obiteljski hotel u centru grada. Isto tako, gradi se još jedan mali obiteljski hotel prema naselju Karpinjan Villa Rainis sa 20-tak soba koja će biti heritage hotel. U planu je i uređenje jednog pansiona sa 40-tak soba, ali i jednog velikog hotela čime bi se u naredne dvije godine hotelski kapacitet u Novigradu povećao za 500 soba, ističe Ferenac. Ne krije da im je za povećanje prometa zaslužno i povećanje privatnog smještaja koje su i oni kao i ostali turistički gradovi itekako osjetili u zadnjih nekoliko godina.

- Ti su se kapaciteti povećali za nekih sedam do devet posto, a ta se tendencija nastavlja. Upravo u tom segmentu potrebno je povećanje kvalitete, a u drugu ruku morali bismo na neki način kontrolirati njegovo bujanje. Primjećujemo da klasični smještaj kod domaćina nastaje, te da privatan smještaj postaje biznis. Svi su se počeli baviti iznajmljivanjem, ističe Ferenac i navodi da je Turistička zajednica Istarske županije krenula s izradom analize postojećeg privatnog smještaja u Istri koji bi trebao donijeti i neke zaključke koja će biti buduća strategija njegova razvoja. Tu će i Novigrad naći odgovor kako se nositi s nekontroliranim bujanjem apartmana.

- Mi i dalje težimo povećanju turističkog prometa, međutim ne u špici sezone. Tu smo dosegnuli vrh. Želimo proširenje turističke godine, a za to su potrebna dodatna ulaganja, zaključuje Ferenac.

Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Novigrad

A ovaj je primorski gradić ove zime također jedno veliko gradilište koje se punom parim priprema za narednu turističku sezonu. Najveći hotelijer Laguna Novigrad, odnosno Aminess uređuje hotel za svoje zaposlenike. To je prvi njihov takav hotel koji će biti spreman za iduću sezonu. Hotel na 2.500 četvornih metara će imati recepciju, zajedničku kuhinju s blagovaonicom i zajednički prostor s dnevnim boravkom. Sobe će većinom biti dvokrevetne s vlastitom kupaonicom, francuskim balkonom, modernim namještajem i TV prijemnikom te sustavom grijanja i hlađenja.

U samom centru vide se obrisi dograđenog hotela Cittar koji se hotelijerstvom bavi već 25 godina. Riječ je o investiciji od 6,5 milijuna kuna koja je 2017. dobila na natječaju „Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela" 2,28 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Tom će investicijom ova obitelj svoj hotel sa 16 smještajnih jedinca povećati na njih 24, uredit će se dodatni wellness, saune i jacuzzi te će se zaposliti dodatna četiri zaposlenika.

Novigrad
Dogradnja hotela Cittar

- Vjerujemo da bi dograđeni dio hotela trebao biti gotov krajem travnja iduće godine. Radovi idu svojim tokom. Trenutno se žbuka unutrašnjost zgrade i vjerujemo da ćemo u prosincu dovršiti fasadu nakon čega kreće postavljanje keramike te radovi na interijeru, kazala nam je Katjuša Cittar. S gradnjom su počeli još 2017. godine, ali su radovi zaustavljeni već na iskopima zbog pronalaska starih grobnica. Pokrenuti su 22018. i sada se nadaju da bi se brzo trebali okončati.

Novigrad
Hotel za zaposlenike

Obitelj Fattori koja je prije nekoliko godina otvorila luksuzni mini hotel Rivalmare na novigradskoj obali uređuje novi objekt - Vilu Rainis. Ona je zamišljena kao ekskluzivni smještaj sa četiri zvjezdice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 09:31