ENERGETSKA STRATEGIJA

LNG investicija u Zadru privremeno obustavljena, razmotrit će se još neke lokacije: Znamo gdje je došlo do spora

U Gaženici će se tražiti novo mjesto za LNG

Terminal LNG Croatia

 Damir Skomrlj/Cropix

Iz tvrtke LNG Hrvatska koja upravlja terminalom za ukapljeni prirodni plin (UPP) u Omišlju na Krku potvrđeno nam je da su privremeno obustavili pripreme za investiciju u pristanište za opskrbu i skladišta UPP-a u zadarskoj luci Gaženica.

- Uslijed novonastalih okolnosti na području luke Gaženica došlo je do promjene mikrolokacije mjesta za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom i stlačenim prirodnim plinom unutar lučkog područja. Stoga je napravljena obustava prvog postupka procjene utjecaja na okoliš kako bi se stvorili uvjeti za nastavak postupka nakon revizije mikrolokacije unutar lučkog područja – poručeno nam je iz LNG Hrvatske, na navodeći koje su to novonastale okolnosti prouzročile obustavljanje priprema za investiciju u zadarskoj Gaženici.

Prema prvotnome planu LNG Hrvatske za investiciju u Gaženici, nakon prve faze investicije u kojoj bi se napravilo pristanište za plovila s LNG-ijem, punilišta za cisterne, kontejneri i spremnik kapaciteta 3000 kubičnih metara, uslijedilo bi proširenje kapaciteta na 10 000 kubičnih metara a u trećoj fazi dogradnja spremnika za još 20 000 kubičnih metara UPP-a. U terminal u Gaženici bi se UPP i dopremao i distribuirao na tržište.

image

Terminal LNG Croatia

Damir Skomrlj/Cropix

Odluka LNG Hrvatske da krene u pripreme za investiciju u Zadru ubrzana je eskalacijom energetske krize u Europi nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je dovela do rapidnog rasta cijene prirodnog plina. Iako su se u međuvremenu cijene stabilizirale, nesporno je da Hrvatska postaje energetski ‘hub‘ za ovaj dio Europe pogotovo kada je riječ o LNG-iju. Ide se, podsjetimo, u proširenje terminala na Omišlju, a od jesenas je omogućen i prijevoz UPP-a cisternama iz terminala za tržište.

Iz LNG Hrvatske, prilikom pokretanja procedure za ishođenje dozvole za investiciju u Gaženici u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u listopadu prošle godine, najavljivano kako će se razmotriti još neke lokacije na obali za LNG opskrbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:03