Najbolji gradovi 2021.

Labin se nada trećoj pobjedi u kategoriji obrazovanja i mladih

Ovogodišnji su finalisti među najboljim gradovima srednje veličine u kategoriji obrazovanja i mladih Crikvenica, Labin, Poreč, Rovinj i Umag. Hoće li Crikvenica nadmašiti Istru?
Labin
 Srecko Niketic/Cropix

Istra i Kvarner izdignuli su se sa svojim gradovima srednje veličine u kategoriji obrazovanja i mladih ovogodišnjeg izbora najboljih gradova, koji četvrtu godinu zaredom priređuju Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos. Uz Labin, koji će u ovoj konkurenciji pokušati pobjediti treći put zaredom, u završnici izbora još su tri istarska gradića Poreč, Rovinj i Umag te Crikvenica u Primorsko-goranskoj županiji.

Dvadeset hrvatskih gradova srednje veličine, s najmanje 10.000, a najviše 35.000 stanovnika, pod uvjetom da nisu županijska središta, rangirano je u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova na temelju šest pokazatelja. Riječ je o izdvajanju iz gradskog proračuna za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, prosječnom izdvajanju za školarine i stipendije, broju djece po odgojitelju u vrtićima, broju učenika po nastavniku u osnovnim školama, iznosu rodiljnih naknada za novoređene i odnosu broja visokoobrazovanih na ukupnu populaciju. Spomenuti pokazatelji indeksirani su kako bi se dobila vjerodostojna ljestvica gradova ili rangiranje s najboljim pokazateljima obrazovne i politika za mlade.

Tri kriterija

Rangiranje u ovoj kategoriji pokazalo je da Labin ima jedan od pet najboljih pokazatelja po tri promatrana kriterija. Riječ je o proračunskom izdvajanju za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku od 43 posto, iznosu stipendija i školarina po stanovniku od 83 kune te udjelu visokoobrazovanih u ukupnoj populaciji od 16 visokoobrazovanih na 100 stanovnika. I Rovinj je u ovom izboru rangiran među pet najboljih srednjih gradova prema tri pokazatelja. S prosjekom od 119 kuna isplaćenih za stipendije iz školarina po stanovniku, Rovinj je jedan od pet najboljih gradova srednje veličine, kao i u pogledu odnosa broja nastavnog osoblja i broja djece u predškolskom odgoju. Omjer odgojitelja i djece u rovinjskim je vrtićima jedan odgojitelj na petero djece. U top 5 srednjih gradova Rovinj je i kada se promatra udjel visokoobrazovanih u ukupnoj populaciji, s omjerom njih 16 na 100 stanovnika.

Poreč u bitku za naslov najboljeg srednjeg grada u obrazovanju ide s adutima kao što su udio proračunskog izdvajanja za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku od 37 posto, iznosu prosječno isplaćene stipendije i školarine od 56 kuna po stanovniku i omjerom nastavnog osoblja i djece u vrtićima od jednog odgojitelja na petero mališana.

Da su istarski gradići postigli visok standard u predškolskom odgoju, potvrđuje i primjer Umaga, koji je također osigurao jednog odgojitelja na petero djece u vrtićima. Uz to, umaška gradska uprava uvrstila se među deset najuspješnijih srednjih gradova prema kriteriju proračunskog izdvajanja za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku od 35 posto te prema dosegnutome iznosu stipendija i školarina po stanovniku od 33 kune.

Dominacija Istre

Dominaciju Istre u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova pokušat će pomutiti Crikvenica, među ostalim i dosegnutim iznosom porodiljine naknade po novorođenom od 7129 kuna, osiguranim standardom u osnovnoškolskom obrazovanju koji se odlikuje omjerom od jednog učitelja na osmero učenika te brojčanim odnosom visokoobrazovanih i ukupne populacije od 16 visokoobrazovanih na 100 stanovnika. Uz to, Crikvenica je prva u Hrvatskoj uvela naknade za trudnice, i to jednokratne od 1500 kuna.

Osim Labina, i Umag je dosad osvajao naslov najboljeg srednjeg grada u kategoriji obrazovanja i mladih, a ako Crikvenica odnese pobjedu, bit će to prvi put da nagrada u ovoj konkurenciji izbora najboljih gradova ode izvan Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:22