Gospodari rata

Kriza u svijetu, a ovaj sektor bilježi procvat: 'Trećina se proizvede u ovim tvornicama'

Brojke o transferu oružja u eurima ili dolarima nedostaju. Volumen se procjenjuje na 100 milijardi dolara
Ilustracija
 AFP

Dok svijet potresaju krize i ratovi, globalna trgovina oružjem je u procvatu. Nijedna zemlja ne izvozi više oružja i vojne opreme od Sjedinjenih Američkih Država. I nijedna država ne kupuje toliko oružja kao Saudijska Arabija. Ovo su samo dva rezultata novog izvještaja Stockholmskog instituta za istraživanje mira SIPRI, prenosi DW.

Apsolutne brojke o transferu oružja u eurima ili dolarima, naime, nedostaju. Iz SIPRI-a procjenjuju da je volumen međunarodne trgovine oružjem između 80 i 100 milijardi američkih dolara godišnje. Tako trgovina oružjem i vojnom opremom čini manje od jedan posto svjetske trgovine.

Ako usporedimo razdoblje od 2015. do 2019. s onim od 2010. do 2014., međunarodna trgovina oružjem je posljednjih pet godina porasla za dobrih 5 posto. U odnosu na razdoblje od 2005. do 2009. ona bilježi porast od čak 20 posto.

Preko trećine oružja, kojim se trguje širom svijeta, dolazi iz američkih tvornica. S jedne strane SAD ima veliku industriju oružja i žele iskoristiti njen puni kapacitet. S druge strane, prodaja oružja važan je dio vanjske i sigurnosne politike Washingtona. "Oni izvoze oružje da bi dobili prijatelje i pronašli saveznike – ali i kako bi osigurali suradnju s drugim zemljama u vojnim operacijama", kaže Pieter Wezeman, analitičar Instituta SIPRI.

Rusija je i dalje drugi najveći svjetski izvoznik oružja. Međutim, daleko je iza SAD. Prodaja ruskog oružja se smanjila za 18% u posljednjih pet godina. Francuska je treći najveći izvoznik- sa 72% više izvezenog oružja i borbene opreme nego u posljednjih pet godina.

„Bilo je tu većih poslovnih dogovora, naročito s Egiptom, Katarom i Indijom. Kada se prodaju tako složeni, ultra moderni oružani sustavi - a to je posebno slučaj kod borbenih aviona i ratnih brodova - onda, naravno, to sa sobom povlači velike sume novca koje stalno rastu", kaže politički znanstvenik Max Mutschler.

Njemačka je i dalje četvrta među najznačajnijim svjetskim izvoznicima oružja - što je čini jednom od pet zemalja, čiji izvoz predstavlja više od tri četvrtine globalne trgovine oružjem i vojnom opremom! Njemačka vlada ipak voli naglasiti kako vodi "restriktivnu" politiku izvoza oružja. Međutim, između 2015. i 2019. godine, izvoz je porastao za 17%.

Na primjer, u prvoj polovini 2019. godine odobren je izvoz oružja u Egipat u vrijednosti od preko 800 milijuna eura, uključujući projektile i rakete, dijelove za rakete i sisteme za uzimanje cilja na nišan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:04