Archegos

Kriza u američkom fondu pogodila švicarski Credit Suisse i japansku Nomuru: ‘Gubitak bi mogao biti vrlo značajan‘

Strah od posljedica krize u Archegosu pritisnuo je i dionice drugih banaka, uključujući Deutsche Bank i Goldman Sachs, koje su ipak zabilježile daleko manji pad
Credit Suisse zagrada
 Juergen Hasenkopf/Alamy/Profimedia

Švicarska banka Credit Suisse i japanska Nomura izvijestile su da će kriza u američkom hedge fondu Archegosu vjerojatno značajno pogoditi njihove tromjesečne rezultate.

Credit Suisse upozorava da bi joj dobit mogla biti "vrlo značajno" pogođena, a Nomura napominje da će vjerojatno biti izbrisana, prenosi BBC.

Obje banke pogođene su problemima u hedge fondu Archegos, koji su u petak potaknuli val rasprodaja dionica u vrijednosti više milijardi funti, uključujući velike tvrtke poput ViacomCBS-a, Discoveryja, Tencenta, Baidua i britanskog internetskog maloprodajnog trgovca Farfetcha.

Credit Suisse danas navodi da „značajan" hedge fond sa sjedištem u SAD-u nije ispunio obveze prema investitorima, pa su odlučili zaključiti pozicije. Iako je još prerano za procjene, gubitak bi mogao biti "vrlo značajan" i pritisnuti poslovne rezultate u prvom tromjesečju, ističu.

Nomura je priopćila da će zbog transakcija s američkim klijentom vjerojatno zabilježiti gubitak od dvije milijarde dolara.

Nijedna banka nije poimence spomenula fond Archegos Capital Management, koji nije poznat široj javnosti, ali je veliki igrač na američkim tržištima, ističe BBC.

Archegos je obiteljska investicijska tvrtka Billa Hwanga, kojem je 2014. zabranjeno trgovanje u Hong Kongu, a 2012. sklopio je nagodbu s američkim vlastima kako bi ishodio povlačenje optužbe za trgovinu povlaštenim informacijama.

Strah od posljedica krize u Archegosu pritisnuo je i dionice drugih banaka, uključujući Deutsche Bank i Goldman Sachs, koje su ipak zabilježile daleko manji pad.

Credit Suisse je na udaru već zbog kreditiranja Greensill Capitala, financijske tvrtke čiji je kolaps ugrozio budućnost britanskog proizvođača čelika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:51