Neizvjesna sudbina

Kredit spasa mogao bi postati zapreka ulasku Čeha u ‘Đuru Đakovića‘

Plan restrukturiranja tvrtke Đuro Đaković do kraja bi mjeseca trebao biti gotov i Ministarstvo financija bi ga trebalo poslati u Bruxelles

 
 Danijel Soldo/Cropix

Krajem ovog mjeseca Ministarstvo financija trebalo bi Glavnoj upravi za tržišno natjecanje Europske komisije uputiti program restrukturiranja tvrtke Đuro Đaković, tvrde u Ministarstvu gospodarstva. Prihvaćanje plana restrukturiranja bio bi posljednji korak u realizaciji njegove kupnje za koju se odlučio češki DD Acquisition d.d. Program restrukturiranja i ulazak češkog vlasnika posljednja je slamka spasa za kompaniju. Prema izvještaju o poslovanju Đure Đakovića za prva tri mjeseca ove godine, "u slučaju neprihvaćanja programa, vjerojatan je scenarij gašenje većih dijelova proizvodnje, gubitak najvećeg dijela radnih mjesta i imovine".

Državno jamstvo

No, prije zaključenja ugovora o kupnji morat će se utvrditi tko će vratiti 300 milijuna kuna kredita koji je tvrtka podigla prošle godine u Hrvatskoj poštanskoj banci i HBOR-u, a za koji je Vlada dala državno jamstvo. On bi mogao bi biti jedna od glavnih prepreka za preuzimanje Đure Đakovića.

image
Danijel Soldo/Cropix

Kredit je tvrtki omogućio likvidnost i provedbu plana restrukturiranja. U Ministarstvu gospodarstva, na pitanje hoće li taj kredit vratiti država ili budući, novi vlasnik, navode da program restrukturiranja nije finaliziran te u ovom trenutku ne mogu odgovoriti na pitanja o ukupnim troškovima restrukturiranja i budućoj vlasničkoj strukturi. Drugim riječima, u Ministarstvu se o tome ne žele precizno izjasniti dok ne vide kakav će program izraditi Uprava tvrtke. Prema dostupnim informacijama, teško je očekivati da će investitor pokriti dug za koji nije odgovoran te bi u svrhu sprečavanja odlaska Đure Đakovića u stečaj država mogla iz proračuna vratiti tih 300 milijuna kuna HBOR-u i HPB-u.

Gubitak od 900.000 kn

Prema neslužbenim informacijama, potencijalni su češki ulagači pregledom dokumentacije utvrdili i velike probleme u tvrtki Đuro Đaković Industrijska rješenja. U izvještaju o poslovanju za prva tri mjeseca Uprava navodi da je grupacija Đuro Đaković poslovala s devet milijuna kuna te da su Đuro Đaković Industrijska rješenja imala dobit od 48,4 milijuna kuna. No, u daljnjem se tekstu precizira da su Đuro Đaković Industrijska rješenja u predstečajnoj nagodbi smanjila svoje obveze za 49,3 milijuna kuna te se priznaje da su u svojem redovnom poslovanju zapravo ostvarila gubitak od 900.000 kuna. Zaključuje se da je "zbog niske ugovorenosti poslova uzrokovane odljevom kadrova, kao i gubitkom tržišta, i dalje je neizvjesna budućnost društva". Prema našim informacijama, Industrijska rješenja ni nakon nagodbe nemaju financijske mogućnosti za vraćanje 15 posto svojih dugovanja te je čak upitna isplata plaća. Za ovako loše stanje u kompaniji ne treba kriviti samo sadašnju upravu jer je to samo kulminacija poslovanja unatrag više godina i rezultat rada i ranijih uprava, tvrde naši sugovornici.

"Đuri" hitno treba svjež kapital

Naši sugovornici sugeriraju da je dobit Đuro Đaković Grupe od 9 milijuna kuna, navedena u financijskom izvješću za prva tri mjeseca, samo "papirnata" jer tvrtka, zapravo, nema obrtnog kapitala. Tome u prilog ide i zaključak izvještaja Uprave u kojem piše da su izvori financiranja nepovoljni. Pa tako piše da je neto kapital negativnih 190 milijuna kuna, a vlastita sredstva su u minusu od 37,5 posto. Uz to, zbog zastoja u proizvodnji neto radni kapital je u odnosu isto razdoblje 2020. niži za 83,3 milijuna kuna. Sve to pokazuje da je tvrtki hitno potreban svjež kapital.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2021 11:03