OSVAJANJE IZ OGULINA

Kralj parketa i friški predsjednik uprave idu u novi posao snova: ‘U svibnju započinjemo izvoz u Ameriku‘

U početku bi ukupni kapacitet bio četiri milijuna metara četvornih

Robert Žulj u pogonu tvronice Bjelin Spačva

 Vlado Kos/Cropix

Investicija tvrtke Bjelin, u vlasništvu poznatog švedskog poduzetnika i inovatora hrvatskog porijekla Darka Pervana, ide svojim tijekom. Novi predsjednik uprave Robert Žulj, koji je preuzeo tu poziciju u kolovozu ove godine, procijenjuje da će na proljeće biti dovršena ugradnja kompletne proizvodne linije, te da će do kraja 2024. godine započeti proizvodnja Woodura parketa u punom kapacitetu na prvoj instaliranoj liniji u Ogulinu.

Investicija je do sada u prvoj fazi vrijedna oko 50 milijuna eura. Podrazumijeva izgradnju tvorničkog pogona i njegovo opremanje najnovijom inovativnom tehnologijom proizvodnje Woodura parketa. Nakon toga, kako nam napominje Žulj, krenulo bi se u opremanje i druge dvije proizvodne linije. U početku bi ukupni kapacitet bio četiri milijuna metara četvornih, da bi u punom kapacitetu proizvodnja dosegla 20 milijuna metara četvornih. Vrijednost ukupne investicije u Ogulinu iznosi oko 200 milijuna eura.

image

Robert Žulj, direktor tvrtke Bjelin Spačva

Vlado Kos/Cropix

"Novi pogon specijaliziran je za proizvodnju podova od učvršćenog drva razvijenih pomoću Woodura tehnologije i podova od keramičkog drvenog kompozita Nadura tehnologije. Time će se zaokružiti kompletni ciklus u iskorištenju drvne mase koju Bjelin koristi u svojim proizvodnim procesima u gotove proizvode“, pojašnjava Robert Žulj.

Procjenjuje se da je Darko Pervan preko svojih tvrtki do sada uložio u Hrvatsku preko 400 milijuna eura. Njegova tvrtka Bjelin ima pogone u Ogulinu, Bjelovaru, Vinkovcima, Otoku a od unazad nešto više od godinu dana i u Požegi, gdje su preuzeli poznatog proizvođača namještaja Spin Valis. Prema nekim neslužbenim informacijama preuzimanje Spin Valisa bilo je vrijedno oko 42 milijuna eura.

image

Robert Žulj u pogonu tvronice Bjelin Spačva

Vlado Kos/Cropix
image

Novi pogon u izgradnji tvornice Bjelin Spačva

Vlado Kos/Cropix
image

Robert Žulj u pogonu tvronice Bjelin Spačva



Vlado Kos/Cropix

"Naš plan je da Spin Valis preorijentiramo potpuno na proizvodnju namještaja i drvenih lijepljenih ploča. U zadnjih pola godine uspjeli smo ostvariti suradnju s jednim velikim retail kupcem iz SAD-a, tako da ćemo već u svibnju 2024. započeti izvoziti namještaj na tržište SAD-a. Povećavamo plasman i na skandinavsko tržište, a pokušavamo zadržatii koliko je u ovoj situaciji moguće, plasman na njemačkom tržištu i tržištu Europske unije. U pogonima u Požegi se bazirat ćemo se na proizvodnji namještaja u koji implementiramo našu inovativnu klik tehnologiju. Vjerojatno će već 2026. i 2027. godine u požeškim pogonima započeti i značajne investicije“, otkriva Robert Žulj, predsjednik uprave tvrtke Bjelin.

Žulj nam je potvrdio da je kriza u gotovo čitavom svijetu, te da je najizraženija u Njemačkoj gdje je primjetan pad plasmana namještaja i proizvoda od drva, kao posljedica smanjenog broja izdanih građevinskih dozvola te rast kamatnih stopa. “Da se razumijemo nisu nama poslovi skroz zaustavljeni na njemačkom tržištu, ali narudžbe su smanjene za nekih 30 do 40 posto“, otkriva Žulj.

Žulj napominje da je prodaja namještaja i podnih obloga u ovom trenutku najstabilnija u SAD-u i na Skandinavskom tržištu. Što se tiče Hrvatske i zemlja nastalih raspadom nekadašnje zajedničke države, Žulj napominje da je situacija dosta dobra zato što se gradi dosta novih objekata.“Pojačali smo aktivnosti kako bi povećali prodaju naših proizvoda na tržištu regije. Skandinavsko tržište je stabilno, tako da u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj bilježimo rast. Tržište SAD-a je također dobro, a naš cilj je doći i do kupaca na tržištima istočne Azije. Zanina nas Kina, Južna Koreja i Japan. Na istočnoazijskom tržištu planiramo početi s plasmanom namještaja, s tim da naša grupacija ima tvrtku u Kini gdje plasiramo podne obloge. U Kini i Vijetnamu imamo i tvrtku za prodaju licenci za podove i namještaj“, pojašnjava Robert Žulj.

image

Robert Žulj u pogonu tvronice Bjelin Spačva

Vlado Kos/Cropix
image

Pogon tvronice Bjelin Spačva

Vlado Kos/Cropix

Što se tiče Bjelina, Žulj kaže da će boljom organizacijom poslovanja, racionalizacijom troškova, unaprjeđenjem procesa te iskorakom na nova tržišta, te pojačanim marketinškim i prodajnim aktivnostima vjerojatno izbjeći otpuštanja radnika i zadržati postojeći broj radnika. Zadovoljni smo s radnom snagom koju imamo i za sada nismo otpuštali, unatoč tome što svjedočimo racionalizaciji broja radnika u drvnoj industriji. Bjelin u Hrvatskoj zapošljava oko 2200 radnika.

Inače, poslovanje Bjelin Spačve i Bjelin Otok u Istočnoj Slavoniji je bilo jako dobro u prošloj godini, no Žulj dodaje da se u 2023. godini osjeća veliki pad.

Iz pogona u Otoku plasira se furnir za proizvodnju parketa u Švedskoj i Ogulinu te za ostala tržišta u vidu komercijalnog furnira za namještaj i drvne ploče. Proizvodni asortiman Bjelin Spačve je raznovrsniji. Ondje se uz komercijalni furnir proizvode masivni parketi, sobna vrata, lijepljene masivne ploče, pelet, briket, a započeti su i poslovi oko izrade namještaja. U obje tvornice, kako nam otkriva Žul, nastavljaju se i započete investicije. U Vinkovcima se investira u novu tvornicu furnira,pilanu i kotlovnicu ukupne vrijednosti 44 milijun eura dok se Otoku pogonoprema još jednom,novom,linijom za spajanje furnira vrijednosti 17 milijuna eura.

Bjelovarski pogon je također proizvodnja elemenata za troslojne i dvoslojne parkete, a najveći dio se plasira za proizvodnju istog parketa u ogulinskom pogonu, manji dio za eksterne kupce.

Što se tiče mogućih akvizicija, Žulj kaže da trenutno nastoje dovršiti započete investicije, iako dodaje da vlasnik Darko Pervan ima dugoročne planove u Hrvatskoj. "Naravno da stalno promatramo situaciju na tržištu te da procjenjujemo prilike kako na globalnom tako i na hrvatskom tržištu. Naši planovi su vezani i uz izgradnju Tvornicu drvnih ploča koja bi bila naslonjena na tekuću investiciju proizvodnje Woodura i Nadura parketa i proizvodnju namještaja u Spin Valisu“, ističe Žulj.

Što se tiče opskrbe sirovinom Žulj pojašnjava da nemaju problema s ugovorim, a ni s Hrvatskim šumama. Doduše, dodaje da kreće nova sezona, a situacija na globalnom tržištu je otežana. “Zato smatramo da bi Hrvatske šume trebale produžiti rokove plaćanja barem sa 60 na 120 dana. Cijene su svih proizvoda pale, a potražnja je drastično manja. Unatoč tome, cijene Hrvatskih šuma su ostale iste“, pojašnjava Robert Žulj.

image

Darko Pervan, vlasnik drvne industrije Bjelin

Vedran Peteh/Cropix

Poslovni put Darka Pervana

Ambicije Darka Pervana idu u smjeru da Spin Valis bude jedan od vodećih europskih proizvođača masivnog namještaja, dok u Ogulinu razvija jedan od najvećih pogona za proizvodnju podnih obloga temeljenih na klik tehnologiji. Za njegove hrvatske tvrtke ključne su 2024. godina kada će potpuno integrirati poslovanje u Hrvatskoj i 2030. godina, kada namjerava dovršiti investicijski ciklus vrijedan 200 milijuna eura u Ogulinu. Preuzimanje požeškog proizvođača namještaja Spin Valis peto je preuzimanje Grupacija Pervanovo u Hrvatskoj, u čijem sastavu se nalaze tvrtke Bjelin Industries u Hrvatskoj i Välinge Group u Švedskoj. Prije Spin Valisa preuzeo je pogone u Ogulinu, Bjelovaru, Otoku i vinkovačku Spačvu. Osim pogona iz drvne industrije, Pervan je vlasnik niza atraktivnih objekata na dubrovačkom području. Ovaj švedski poduzetnik hrvatskog porijekla pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj 2005. godine kada je kupio Kuću starog kapetana, potom je preuzeo ljetnikovac Kazbek iz 16. stoljeća, veći broj građevinskih zemljišta u Dubrovniku, dvije kuće i palaču u starom Gradu, nekoliko povijesnih palača u Slanome, kupio je od Tereze Kesovije kuću u Čilipima,.. Vlasnik je 17 luksuznih apartmana u novoizgrađenim vilama na Lapadu, u vlasništvu ima i poslovnu zgradu. U Slanom razvija projekt gradnje hotela sa 110 soba. Pervan je prošle godine prepustio dio vlasništva moćnom proizvođaču igračaka danskom Legu. Svakako da svoje ambicije temelji i na oko 3000 zaštićenih patenata i inovacija u drvnoj industriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:09