Dvorište bake Katice

Kraj lijepe turističke priče: Nakon smrti bake Katice zatvoreno omiljeno dvorište

Kuća u kojoj je živjela baka Katica, a koja je preminula prije nekoliko mjeseci, stavljena je na prodaju
 Screenshot / YouTube

Nepune dvije godine nakon što je svečano otvoreno Dvorište bake Katice u Kopačevu, kao dio projekta Dvorišta, a koji je u rujnu 2016. godine započela kopačevska tvrtka Privilegium iz Kopačeva, u suradnji s udrugom Ekotur te uz potporu Općine Bilje, zatvoreno je. Namjera oživljavanja Slavonije i Baranje na ovaj način, a na čijem je početku, točnije otvorenju, uz župana Ivana Anušića nazočio i mađarski generalni konzul Antonio Giovanni De Blasio, ipak nije zaživjela u zamišljenom opsegu.

Naime, kuća u kojoj je živjela baka Katica, a koja je preminula prije nekoliko mjeseci, stavljena je na prodaju, piše Glas Slavonije.

Rastužilo je to i Mariju Gunzinam, kćerku pokojne Katice, koja naglašava kako se, zbog velikih potraživanja vezanih uz neplaćanje računa od strane tvrtke s kojom je surađivala, ali i činjenice da živi u Mađarskoj i ne može voditi gospodarstvo u Kopačevu, morala odlučiti na taj korak.

"Ne mogu se nositi s održavanjem kuće i plaćati račune, sufinancirati sve te događaje jer, jednostavno, ondje više nikoga nema. Uložili smo mnogo napora i truda iz vlastitih sredstava i bila sam jako sretna kad smo dobili Zelenu povelju Osječko-baranjske županije, čime smo nagrađeni za svoj trud. No, nije išlo", priča Gunzinam. Dodaje kako joj je bilo uistinu drago što je i njezina majka Katica voljela biti uz mlade ljude, koji su ondje održavali razne manifestacije. Voljela je, prisjeća se, ugostiti sve te ljude koji su dolazili u njezino dvorište, pričati im o starim vremenima, a oni bi ju uveseljavali bar dva puta mjesečno uz organizaciju svirki, gastronomskih i drugih radionica. Kaže kako joj je bila namjera oživjeti ne samo dvorište njezine majke nego i potaknuti druge vlasnike seoskih gospodarstava da na sličan način ožive Kopačevo i druga sela u blizini, u želji da mladi razvesele starije stanovnike slavonsko-baranjskih sela i mjesta.

"Uredili smo cijeli prostor, investirali i željeli proširiti ovu dobrodošlu sinergiju mladih i starih. Nažalost, nije išlo i bilo bi mi drago ako netko kupi kuću, da nastavi ovu lijepu priču, koja je pridonijela turizmu u našemu mjestu. U svakom slučaju, znam da su brojni posjetitelji uljepšali posljednje dane mojoj majci i na tome im neizmjerno hvala", poručila je Gunzinam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:04