VIŠE OD 150 STRUČNJAKA

Konferencija ICC-ja i HGK u Dubrovniku: ‘Samo se 0,5 posto projekata izvede u roku i po cijeni koja je ugovorena‘

‘Vijeće za rješavanje sporova ima sve veću važnost kod nas‘, kaže Jasminka Čorda Truhar

Konferencija ICC o arbitražama u građevini u hotelu Excelsior

 CROPIX

Više od 150 stručnjaka okupilo se u Dubrovniku na dvodnevnoj Regionalnoj konferenciji o arbitraži i alternativnom rješavanju sporova u građevinskim projektima, u organizaciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Aisha Nadar, potpredsjednica globalne Komisije ICC-ja za arbitražu i alternativno rješavanje sporova (ARS), naglasila je da surazlike u cijeni ugovorenih i izvedenih radova samo jedan od uobičajenih uzroka spora između naručitelja i izvođača radova.

Alati pomoći

- Manje od 10 posto sporova u graditeljstvu završi na arbitražnom sudu. U interesu je obiju strana alternativno rješavanje spora. ‘Mislite polako, djelujte brzo‘, jedna je od poruka koje smo čuli u Dubrovniku. Često se događa obratno. Samo jedna arbitraža tvrtku može dovesti do bankrota - naglašava Nadar.

O važnosti pravodobnog utvrđivanja pravila rješavanja spora govori podatak da se samo 0,5 posto građevinskih projekata izvede u roku, po utvrđenoj cijeni i u skladu sa ugovornim uvjetima.

- Pred nama je desetljeće intenzivnih i velikih infrastrukturnih i građevinskih projekata koji nose brojke rizike. Stoga HGK drugu godinu zaredom organizira konferenciju, kako bi članicama iz građevinskog sektora i odvjetničkih društava približio najnovije alate i aktualnosti iz prakse arbitraže i alternativnih način rješavanja sporova - rekla je Marina Rožić, glavna tajnica HGK i ICC-ja Hrvatska.

image

Marina Rožić

CROPIX

U Dubrovniku se mnogo govorilo o alatima pomoću kojih se takvi sporovi mogu predvidjeti standardiziranim ugovorima o gradnji poput FIDIC-a.

- Ključno je pitanje kako postići uravnoteženi model podjele rizika među ugovornim stranama. Prije arbitraže prijepori se rješavaju putem Vijeća za rješavanje sporova. Takvi se sporovi trebaju riješiti u roku od 84 dana od upućenog zahtjeva i pritom ne predstavljaju opterećenje za projekt jer se rješavaju tijekom njegove provedbe - kaže odvjetnik Ante Kožul iz Odvjetničkog ureda Kožul i Petrinović.

image

Ante Kožul

- Takvi ugovori sadrže mehanizme za rješavanje otvorenih pitanja i mogućih sporova, a izvođači cijelog svijeta na taj način govore istim jezikom. ICC, kao jedna od najvećih i najpoznatijih svjetskih institucija za arbitražu i rješavanje sporova, ima dovoljno mehanizama i za alternativno rješavanje sporova. Iz vlastite prakse mogu reći da Vijeće za rješavanje sporova ima sve veću važnost kod nas u Hrvatskoj - rekla je Jasminka Čorda Truhar, predsjednica Komisije ICC-ja Hrvatska za arbitražu i ARS, partnerica u Odvjetničkom uredu Hanžeković & Partneri.

Na konferenciji se moglo čuti kako se dionici moraju nositi sa starim zakonskim okvirom u pogledu izmjene cijene, koji nije mijenjan 45 godina.

- Imamo problem sa Zakonom o obveznim odnosima koji regulira pitanje promjene cijena u graditeljstvu. Zakon je pisan u nekom drugom sustavu, koji nije predvidio javnu nabavu, ali dosad nije bilo volje da se to mijenja. To je neozbiljno od zakonodavca jer otežava realizaciju projekata i stvara troškove izvođačima, ali i naručiteljima - smatra Veljko Nižetić, direktor tvrtke Strabag Hrvatska.

image

Veljko Nižetić

CROPIX

Potraživanja izvođača

Najaktualniji je primjer infrastrukturnog projekta građenog na temelju standardiziranih ugovora Pelješki most s pristupnim cestama. Ljetos je objavljena informacija o mogućem pokretanju arbitraže zbog potraživanja izvođača radova u iznosu od 40 milijuna eura.

Prema Nižetićevim riječima, Strabag još pregovara o naplati razlike u cijeni do koje došlo u dijelu projekta za koji ima ugovor. Ako vrlo brzo ne dođe do pomaka, bit će, kako kaže, prisiljeni pokrenuti postupak za rješavanje spora s naručiteljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:51