SVE JE POČELO 1974.

Kneževići iz Šiškovaca uzeli su najbolje od djedova i baka, i pametno uložili: ‘Pergu prodajemo za 500-600 eura po kilogramu‘

Obitelj Knežević uz proizvodnju meda otvorila je Muzej pčelarstva, a ima i apikomoru za inhalaciju dišnih puteva

Adam Knežević

 Vlado Kos/Cropix

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih. Ovo su njihove priče


Obitelj Knežević iz Šiškovaca već 51 godinu u brojne domove donosi mirise i okuse slavonskih cvjetnih livada, plodnih polja, cvjetova iz bogatih šuma Slavonije, Bilogore, Banovine..., koje u njihove košnice skupljaju vrijedne pčele, a Kneževići od njihove paše rade više vrsta meda koji im je donio šampionske titule i priznanja na brojnim natjecanjima.

Junak naše priče i jedan od finalista ovogodišnjeg izbora Najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske, 33-godišnji Adam Knežević, s ponosom ističe kako je treća generacija pčelara u obitelji.

PROČITAJTE VIŠE Kreće izbor najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske: ‘ Obilježavamo10 godina upornog rada mladih u poljoprivredi‘

Sve je počeo dida Adam još 1974. godine

- Sve je počeo još 1974. godine moj dida Adam, po kojem sam dobio ime. On je u to ušao, onako rekreativno s desetak košnica, pa je s vremenom počeo povećavati njihov broj i sve više u posao uvoditi svoga sina, moga oca Ivana, a tata je 2002. godine odlučio da će mu to biti primarni posao. Meni je tada bilo 11 godina, a kako sam od malih nogu bio uz njih dvojicu i radio sve što sam mogao, bilo je logično da nastavim tradiciju. No, to nije bila samo logika, već i ljubav koju sam razvio prema pčelarstvu - ispričao nam je ovaj diplomirani agronom i apiterapeut o korijenima obiteljske pčelarske tradicije, koja je postala i jedan od zaštitnih znakova i brendova Šiškovaca. Ovo malo slavonsko mjesto, naime, može se pohvaliti Muzejom pčelarstva, koji je u svojoj staroj obiteljskoj kući uredila upravo obitelj Knežević. Tamo ćete pronaći više od 500 različitih eksponata vezanih uz pčelarstvo i med, pa tako i neke koji su stariji od 150 godina i svjedoče o povijesti pčelarstva.

image

Adam Knežević u svojoj trgovini medom

Vlado Kos/Cropix

- To je dodana vrijednost našem osnovnom poslu i korak prema jačanju turističke djelatnosti koju planiramo još razvijati. No, temelj su, naravno, pčele i med - kaže Adam, čiji OPG raspolaže s oko 700 košnica. A upravo je ovih dana počela i sezona pčelarenja, pa će košnice koje su prezimile u okolici Šiškovaca uskoro krenuti po Hrvatskoj.

- Za koji dan krećemo na uljanu repicu u okolicu Đakova, Daruvara, Čepina i Osijeka. Poslije ide razrojavanje i proširenje društava, jer su nam upravo stigle nove matice da napravimo nova društva. Nakon toga ide bagrem koji lovimo na Bilogori, kod Šandrovca, a onda amorfa, odnosno bagremac, u Lonjskom polju. Svaka paša se vrca, a selidbe su po noći. Poslije amorfe ide kesten kod Hrvatske Kostajnice i Petrinje, zatim suncokret po Slavoniji i, na kraju, medljikovac, šumski med koji je u posljednje vrijeme među cjenjenijim medovima. Imamo 8-10 vrsta meda. Prošle godine imali smo med od bršljana što se rijetko vrca i pokazao se odličnim, jako je kvalitetan za dišne puteve - proveo nas je ukratko Adam kroz jednu pčelarsku sezonu koja traje od početka travnja do kraja listopada. Kneževići godišnje proizvedu više od 30 tona meda, propolisa 100-150 kg, cvjetnog praha oko tonu, matične mliječi 7-8 kg godišnje...

- Radimo sve poznate pčelinje proizvode, ali i neke manje poznate, koji su na našem tržištu rijetkost, ali su vrlo cijenjeni i zdravi. Jedna od njih je perga, koju smo počeli proizvoditi prije dvije godine. To je pčelinji kruh ili fermentirani pelud, koji pčela unese u košnicu i njime hrani svoje leglo. Tu smo na 30-ak kilograma proizvodnje. Riječ je inače o skupom proizvodu, koji se prodaje za 500-600 eura po kilogramu, a kod nas je 400 eura. Naravno, prodajemo ga u manjim pakiranjima - objasnio je Adam pokazujući nam zrna perge u svojoj trgovini na ulazu u Šiškovce. I to je u njihovu poslu novost.

image

Med iz proizvodnje Adama Kneževića. Perga, najskuplji pčelinji proizvod

Vlado Kos/Cropix

U suradnji s Općinom Cerna i Vukovarsko-srijemskom županijom odlučili su otvoriti trgovinu, a ispred nje uskoro će biti postavljena punionica za električne bicikle i romobile. Lokalna vlast na tom potezu gradi biciklističku stazu, pa se Adam nada da će poneki cikloturist navratiti k njima, iako prvenstveno ciljaju na lokalno stanovništvo. Robu prodaju na vinkovačkoj i županjskoj tržnici, u biotrgovinama u Zagrebu i Splitu, no veliku većinu izvoze u Njemačku, Englesku, Irsku, Sloveniju, Austriju..., gdje imaju stalne kupce. U posljednje vrijeme rade i za hotele med u saću, a od prošle godine posao su proširili i na proizvodnju satnih osnova.

image

Adam Knežević u svojoj trgovini medom. Sat od voska

Vlado Kos/Cropix

Putem fondova EU kupili novi stroj

- Putem fondova EU, konkretno mjere za mlade 6.1.1, kupili smo 42 tisuće eura vrijedan stroj za izradu satnih osnova, kakvih u cijeloj Europi ima desetak te nekoliko u Hrvatskoj. Radimo satne osnove za hrvatske pčelare, Sloveniju, Mađarsku... Svaki pčelar, naime, mora imati satnu osnovu za košnicu da pčela prije stavi med, jer se time ubrzava proces 10-15 dana i povećava se brojno stanje. To je zimski posao koji traje od listopada do ožujka, kada nije pčelarska sezona, pa smo se odlučili zaposliti tijekom cijele godine i zasad prerađujemo 50-ak tona godišnje - istaknuo je Adam, koji stalno smišlja nove projekte. Jedan od njih je i proizvodnja vrećica za šećerne pogače. To je njegova inovacija koja je trenutno u fazi patentiranja.

- Šećerna pogača je pčelinja hrana zimi, i u svaku košnicu morate staviti dvije-tri pogače koje se nalaze u plastičnim vrećicama. To je dosta nezgodno za stavljanje u košnicu, a onda još sve to morate skupljati, reciklirati. Meni je to uvijek bila muka, 700 košnica, skupljaj po granama što odleti... I tako sam došao na ideju da napravim vrećicu koju pčela može i pojesti tako da nema nikakvih ostataka i to pčeli nije strano tijelo, odnosno smije ga unijeti u sebe. Time se smanjuje i količina otpada - objasnio je naš sugovornik, pohvalivši se kako su i energetski neovisni u proizvodnji jer su ugradili solarnu elektranu od 18,5 kW. Osim pčelinjih proizvoda, Adam radi i suvenire od voska, kao što su zidni satovi i svijeće, za koje ima više od 70 različitih kalupa. U svemu mu pomaže supruga Marija, koja ima svoj posao ali je u slobodno vrijeme angažirana oko obiteljskog posla, kao i trojica sinova. Ivano (12), Juraj (10) i Šimun (5) u slobodno vrijeme su uvijek s ocem i oko pčela.

image

Pčelinjak Adama Kneževića

Vlado Kos/Cropix
image

Novi stroj za proizvodnju satnih osnova

Vlado Kos/Cropix

- Pomažu što god mogu. Utapanje satnih osnova, bojenje košnica, čišćenje, točenje meda, etiketiranje teglica, priprema propolisa... Te male ruke uvijek pomognu - ponosan je Adam na sinove i suprugu. U planu mu je pojačati i posao s apiinhalacijom koju nude u obližnjoj vikendici. Riječ je o apiterapijskoj metodi udisanja ljekovitog aerosola iz pčelinjih košnica preko inhalacijske maske za jačanje imunološkog sustava, ali i kao pomoć kod respiratornih bolesti, migrena i drugih zdravstvenih tegoba. Jedan od novih projekata mu je i apipedagogija, te bi djecu u dječjim vrtićima educirao o vrijednostima meda i važnosti njegova svakodnevnog konzumiranja.

image

Adam Knežević sa djecom u pčelinjaku

Vlado Kos/Cropix


OSOBNA KARTA

Ime i prezime: Adam Knežević

Dob: 33 godine

Mjesto: Šiškovci

Zanimanje: diplomirani agronom

Oprema: preko 700 košnica, stroj za satne osnove, apikomora

Proizvodnja: med, propolis, matična mliječ, cvjetni prah, satne osnove, perga, pčelinji vosak, svijeće i suveniri od pčelinjeg voska

Poslovni moto: Više od meda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
18. travanj 2025 15:37