Pregovori u tijeku

Kinezi žele kupiti Grammer AG koji se želi riješiti utjecaja obitelji Hastor iz BiH

U njemačkoj kompaniji napominju da još nije izvjesno da će pregovori biti uspješni
Tvornica Volkswagena u Wolfsburgu
 Profimedia, Alamy

Kineska kompanija Ningbo Jifeng Auto Parts pregovara o kupnji njemačkog dobavljača autodijelova Grammer AG čija ih uprava smatra potencijalnim saveznikom u borbi protiv utjecaja obitelji Hastor iz BiH, također velikog dioničara Grammera.

Kinezi su vrijednost Grammera procijenili na 752 milijuna eura, a preuzimanje bi predstavljalo najnovije u nizu kineskih ulaganja u njemačku tehnologiju. Tako je početkom godine vlasnik kineskog Geely Auta za devet milijardi dolara kupio značajan udio u Daimleru AG, podsjeća Reuters.

Pregovori Ningbo Jifenga i Grammera već su u poodmakloj fazi, izvijestili su u utorak iz njemačke kompanije, dodajući da je kineska tvrtka ponudila 60 eura po dionici, predloživši i dividendu od 1,25 eura po dionici u okviru potencijalne ponude preuzimanja.

Tržišna je kapitalizacija Grammera 648,3 milijuna eura.

U njemačkoj kompaniji napominju da još nije izvjesno da će pregovori biti uspješno zaključeni i da će Ningboova ponuda biti prihvaćena. Dodaju također da razmatraju "strateške mogućnosti u najboljem interesu tvrtke".

Ningbo Jifeng je u listopadu prošle godine povećao udio u Grammeru na 25,51 posto. Izvori su za Reuters tada kazali da tada kineska tvrtka želi povećati udio u sklopu borbe za utjecaj u kompaniji s konkurentskim dioničarom obitelji Hastor iz BiH, koja drži gotovo petinu vlasničkog udjela u njemačkoj kompaniji.

Grammerova uprava načelno je izrazila zadovoljstvo interesom Ningbo Jifenga, također dobavljača dijelova za interijere vozila, smatrajući ih potencijalnim spasiteljem u sukobu s obitelji Hastor i njihove tvrtke Prevent.

Naime, Prevent je već neko vrijeme u velikom sukobu s Volkswagenom te se radnici i uprava Grammera AG boje da bi obitelj Hastor mogla opteretiti njihov poslovni odnos s VW-om, ali i drugim velikim njemačkim proizvođačima automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:41