Novi vlasnik

Kinezi nisu podmirili dugove, pa je američki hedge fond preuzeo slavni AC Milan

Američki fond Elliott Management je najavio financijsku injekciju za Milan od 50 milijuna eura
San Siro stadion
 Valentino Visentini / Profimedia, Alamy

Američki hedge fond Elliott objavio je da je preuzeo talijanski nogometni klub AC Milan, najavljujući 'novo poglavlje' u povijesti slavnog kluba čiji je dosadašnji kineski vlasnik ostao bez većinskog udjela budući da nije na vrijeme podmirio financijske obveze.

Li Yonghong trebao je prošlog petka podmiriti dug prema američkom fondu od 31 milijuna eura, ali to nije učinio te će Elliott Management preuzeti njegov većinski udio, a najavili su i financijsku injekciju za Milan od 50 milijuna eura kako bi ga financijski stabilizirali.

Lijev investicijski fond Rossoneri Sport Investment Luxembourg kupio je Milan u travnju prošle godine za 740 milijuna eura od investicijske tvrtke Fininvest čiji je vlasnik nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Elliott Management sudjelovao je u financiranju te transakcije, odobrivši Rossoneriju nešto više od 300 milijuna eura kredita uz visoke kamate, navodno od čak 11 posto.

Kupnja je trebala biti zaključena još krajem 2016. godine, ali je kasnila dijelom i zato što kineski fond zbog postroženih kineskih propisa o kontroli inozemnih ulaganja nije mogao izvesti novac iz Kine.

U utorak je utemeljitelj i jedan od izvršnih direktora Elliott Managementa Paul Singer kazao da se u fondu se raduju "izazovu realizacije punog potencijala kluba i njegovom povratku u panteon vodećih europskih nogometnih klubova gdje mu je i mjesto".

"Financijska potpora, stabilnost i primjereni nadzor nužni su preduvjeti uspjeha na terenu i vrhunskog iskustva za navijače", dodao je Singer u priopćenju Elliott Managementa.

Milan posluje s gubitkom i prijeti mu zabrana nastupanja u idućoj sezoni europske lige, budući da UEFA-ino načelo 'financijskog ferpleja' traži od europskih nogometnih klubova da ne troše više no što zarađuju.

U priopćenju objavljenom 22. svibnja UEFA je izrazila sumnju u sposobnost milanskog kluba da refinancira kredite koje mu je odobrio američki fond, a dospijevaju na naplatu u listopadu.

Klub se žalio na tu ocjenu Arbitražnom sudu za sport (CAS) koji bi trebao objaviti presudu 19. srpnja.

Prošlog ljeta Milan je na igrače potrošio više od 200 milijuna eura da bi potom zauzeo šesto mjesto u talijanskoj ligi i nije se kvalificirao za unosniju ligu prvaka.

Iz američkog su fonda poručili da namjeravaju "kreirati financijsku stabilnost i formirati zdravu upravu; ostvariti dugoročni uspjeh za AC Milan fokusom na temeljne financijske pokazatelje i brigom za dobru kapitaliziranost kluba; provoditi održiv poslovni model koji će poštovati UEFA-ine propise o financijskom ferpleju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. veljača 2024 11:50