Leo Ramirez/AFP
PLANOVI

Kina zacrtala stopu rasta za 2021. i obećala više radnih mjesta

U pandemijskoj 2020. godini kineski BDP porastao je 2,3 posto, najslabije u 44 godine, ali Kina je bila jedino veliko gospodarstvo koje je bilježilo rast, unatoč poremećajima koje je prouzročio koronavirus
Piše: Novac.hr/HinaObjavljeno: 05. ožujak 2021. 14:07

Kina je u petak zacrtala 6-postotni rast gospodarstva u 2021. godini i obećala više novih radnih mjesta u gradovima, signaliziravši pojačano oslanjanje na domaće snage u istraživanjima i razvoju.

U pandemijskoj 2020. godini kineski BDP porastao je 2,3 posto, najslabije u 44 godine, ali Kina je bila jedino veliko gospodarstvo koje je bilježilo rast, unatoč poremećajima koje je prouzročio koronavirus.

Teškoće su se očitovale u činjenici da premijer Li Keqiang prošle godine nije u vladino izvješće uvrstio planiranu stopu rasta, prvi puta od 2002. godine.

U ovogodišnjem izvješću Peking je ponovo naveo brojku.

"Kao načelni cilj, određena je stopa rasta Kine u ovoj godini od nešto više od šest posto", rekao je premijer u izvješću predstavljenom na početku godišnje sjednice Kongresa.

Cilj je konzervativan i odražava nastojanja vlade da istakne stabilizaciju gospodarstava i da istodobno priguši sklonost zaduživanju i riziku, ističu savjetnici.

"Očito je da će rast ove godine iznositi više od šest posto. Svrha je poručiti ljudima da bismo se trebali fokusirati na kvalitetniji rast", objasnio je u razgovoru za Reuters savjetnik vlade Yao Jingyuan. 

Premijer Li obećao je poticaje za domaću potrošnju i inovacije, naznačivši da se u dugoročnom razvoju planiraju manje oslanjati na inozemna tržišta i tehnologiju.

Kina tako planira povećavati potrošnju na istraživanja i razvoj više od sedam posto godišnje do 2025.  

Vlada ove godine planira u velikim gradovima otvoriti više od 11 milijuna novih radnih mjesta, kao i u pretpandemijskom razdoblju, najavio je premijer u izvješću. Prošle godine otvoreno ih je devet milijuna.

Proračunski deficit iskazan udjelom u BDP-u trebao bi ove godine iznositi oko 3,2 posto i biti manji od prošlogodišnjeg cilja, ali bi trebao osigurati dovoljno prostora za financiranje infrastrukture i malih poduzeća. 

Vlada ove godine ne planira izdavati posebne državne obveznice, kakve je prvi puta u povijesti izdala u 2020. kako bi poduprla gospodarstvo.

Inflacija bi ove godine trebala iznositi oko tri posto. U 2020. cijene su porasle 2,5 posto, za jedan postotni bod slabije no što je vlada planirala. 

U odvojeno objavljenom petogodišnjem planu vlada nije objavila ciljane stope rasta za razdoblje od 2021. do 2025. godine, napomenuvši tek da planira zadržati prosječnu godišnju stopu rasta u "razumnom" rasponu.

Za razdoblje od 2016. do 2020. bili su zacrtali prosječni rast od 6,5 posto godišnje.

Rast dohotka po stanovniku bit će u idućih pet godina "u skladu s rastom BDP-a, dodaju. U razdoblju od 2016. do 2020. bili su ciljali rast dohotka za nešto više od 6,5 posto, podsjeća Reuters.

"Petoljetka" ne sadrži ni ciljani broj novih radnih mjesta, vlada je tek napomenula da želi zadržati stopu nezaposlenosti u gradovima ispod 5,5 posto. 

Linker
12. ožujak 2021 18:29