Statistika otkrila

Kina je lani svrgnula SAD s trona najvećeg trgovinskog partnera Europske unije

Carsten Brzeski iz ING-a Germany smatra da je izbijanje Kine na prvo mjesto posljedica toga što je doživjela oporavak u obliku slova ‘V‘
 Jin Haoyuan/AFP

Kina je u godini kada je iz Wuhana buknula pandemija koronavirusa postala najveći trgovinski partner Europske unije, svrgnuvši s te pozicije Sjedinjene Države, pokazali su ovaj tjedan objavljeni podaci koji se odnose na 2020. godinu.

To je posljedica, tumače u Eurostatu, povećanja uvoza iz Kine koji je u 2020. godini skočio za 5,6 posto (iznosio je 383,5 milijardi eura), ali i izvoza, za 2,2 posto (202,5 milijardi eura). Istodobno je trgovina sa SAD-om zabilježila značajan pad: uvoz je pao čak 13,2 posto, a izvoz 8,2 posto.

Ti podaci ujedno pokazuju nove razmjere jednog od trajnih obilježja trgovinskih odnosa Europske unije s Kinom - velikog trgovinskog deficita. On je dodatno narastao sa 164,7 milijardi eura u 2019. godini na 181 milijardu eura lani.

Borba protiv covida

Objašnjenje za takve pokazatelje u 2020. godini se, između ostaloga, nalazi u tome što je Kina bila jedino veliko svjetsko gospodarstvo koje je lani raslo, a k tome je EU zbog izbijanja pandemije kupovala iz te zemlje goleme količine lijekova, medicinske opreme i opreme za osobnu zaštitu. Iz SAD-a se uglavnom uvozila oprema za dijagnostičko testiranje. Što se izvoza u Kinu tiče, rast se pripisuje kineskoj potražnji za europskim automobilima i luksuznom robom, piše BBC.

Prema prije objavljenim podacima Eurostata, glavni trgovinski partneri Europske unije, kad je riječ o proizvodima za borbu protiv covida-19, bili su SAD, Švicarska i Kina, ali Kina je u travnju dospjela na prvo mjesto kao zemlja iz koje se opremu uvozilo, pretekavši tako i Švicarsku.

Kako je prenijela kineska novinska agencija Xinhua, službeni Peking takav trgovinski odnos interpretira kao "jaku otpornost i važnost ekonomske i trgovinske suradnje Kine i EU". Trenutačno je, što nije beznačajno za daljnji razvoj tih odnosa, u proceduri ratifikacija investicijskog sporazuma koji bi europskim kompanijama trebao olakšati pristup kineskom tržištu.

Opća slika

Njemački ekonomist Carsten Brzeski iz ING Germany, kojeg je citirao američki CNBC, smatra da je izbijanje Kine na prvo mjesto posljedica toga što je Kina doživjela oporavak u obliku slova "V". Također, tamo nije bilo snažnog drugog vala pandemije. Za ovu godinu u Kini se očekuje ekonomski rast od 8,1 posto, prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, dok bi gospodarstvo EU raslo 4,2 posto, a SAD-a 5,1 posto.

S Amerikancima je opća trgovinska slika bitno drukčija od one s Kinom jer je EU u trgovinskom suficitu. U prošloj je godini on iznosio 150,9 milijardi eura, što je gotovo jednako kao i godinu prije. Transatlantska trgovina pogođena je serijom razmirica pokrenutih u vrijeme Trumpove administracije, što je dovelo do rasta carina, od čelika do motora Harley-Davidson. Što se pak pandemije tiče, SAD je u prvoj polovici 2020. godine bio glavno tržište na koje je Unija izvozila proizvode vezane uz covid-19. Na trećem mjestu ljestvice glavnih europskih trgovinskih partnera je Ujedinjeno Kraljevstvo, pa Švicarska, a na petome je mjestu Rusija. q

SAD je u prvoj polovici 2020. godine bio glavno tržište na koje je Unija izvozila proizvode vezane uz covid-19

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:47