Novi moment

Kanadske vlasti službeno odobrile proces izručenja Meng Wanzhou SAD-u

Wanzhou je još 1. prosinca prošle godine uhićena u Vancouveru na zahtjev američkih vlasti
 REUTERS

Kanadske vlasti u petak su službeno odobrile proces izručenja financijske direktorice Huaweija, Meng Wanzhou Sjedinjenim Američkim Državama.

Wanzhou je 1. prosinca prošle godine uhićena u Vancouveru na zahtjev američkih vlasti zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, a sredinom istog mjeseca puštena je na uvjetnu slobodu uz jamčevinu od 10 milijuna dolara, piše CNN.

Odvjetnici financijske direktorice razočarani su i tvrde da su američke optužbe politički motivirane.

- Naša klijentica tvrdi da je nedužna i da je američki sudski proces i izručenje zlouporaba pravnog sustava – istaknuli su odvjetnici.

Uz to, kanadska vlada odbacila je kineski zahtjev da Meng bude u potpunosti oslobođena svih optužbi, te tvrde kako oni ni u kom trenutku nisu utjecali na odluku suda. Cijeli slučaj prokomentiralo je i kinesko veleposlanstvo u Ottawi koje se protivi cijelom postupku.

- Kineska strana potpuno je nezadovoljna ovom odlukom i čvrsto se protivi postupku. Riječ je o čistom političkom progonu protiv Huaweija – poručili su iz veleposlanstva.

Uhićenje financijske direktorice i kćeri osnivača kineskog tehnološkog diva, Rena Zhengfeija, izazvalo je neviđenu diplomatsku krizu između Ottawe i Pekinga. Naime, kineske vlasti u cijelom tom procesu vide pokušaj uništavanja jedne od krunskih dragulja svoje industrije kojim su kanuli u ostvarivanje globalne premoć i kojim žele dokazati kako kineska tehnologija kvalitetom nadmašuje svoju konkurenciju sa Zapada.

Kako prenosi Reuters, kanadski premijer Justin Trudeau od početka slučaja ističe da u cijelom postupku nikad nije bilo političke intervencije i da je sve rađeno po zakonu.

Bez obzira na to, kinesko ministarstvo vanjskih poslova dovodi u pitanje neovisnost kanadskog pravosuđa s obzirom na nedavno objavljene optužbe da je vlada premijera Trudeaua pokušala intervenirati u suđenje za korupciju.

Odnosi Kine i Kanade zahladili su nakon njezina uhićenja i Kina je uhitila dvoje kanadskih državljana, dok je trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Pravni stručnjaci predviđaju kako bi mogle proteći nekoliko godina prije nego što Meng Wanzhou bude izručena SAD-u jer kanadski pravosudni sustav dopušta ulaganje brojnih priziva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:11