Bikini statistika

Jesu li investicije lani porasle 4,1 posto ili samo 0,8 posto?

Koliko investicije doista rastu i kakva je njihova struktura, teško je sa sigurnošću znati jer službena statistika nudi zbunjujuće podatke
Ilustracija
 Elvir Tabaković / CROPIX

Oporavak investicija ove i prošle godine, uz rast potrošnje, najzaslužniji je za nastavak rasta ekonomije po sadašnjoj dinamici od približno tri posto. No, koliko investicije doista rastu i kakva je njihova struktura, teško je sa sigurnošću znati jer službena statistika trenutačno nudi zbunjujuće podatke. Posljednji podaci DZS-a govore da su u trećem kvartalu ove godine investicije porasle pet posto, nakon što su u prva dva prethodna kvartala rasle po stopi od 11,5 i 8,2 posto. No, podaci o tome što je bilo prošle godine prilično se razlikuju. Primjerice, u jednom priopćenju stoji da su u trećem i četvrtom tromjesečju prošle godine investicije rasle pet i 2,3 posto, a u drugom 3,7 i 6,1 posto.

Razlog toga je činjenica da je krajem listopada ove godine DZS objavio reviziju BDP-a od 1995. do 2017. godine, pri čemu su privremeni podaci za 2018. godinu dostavljeni Eurostatu. To se osobito odnosi na investicije koje su, prema revidiranim podacima, značajno smanjene u prošloj godini: umjesto 4,1 posto, prema podacima koje je DZS dostavio, rasle su samo 0,8 posto. Ako je tako, onda je očito da prošle godine nije bilo nekog oporavka investicija. Osim toga, za ovogodišnju dinamiku rasta nije isto kakva je bila prošlogodišnja baza. No, prilikom revizije podataka, kako se može neslužbeno saznati, napravljen je propust prilikom obrade podataka za 2017. i 2018. godinu i uskoro se očekuje objava nove korekcije.

Tada bi se i s većom sigurnošću moglo govoriti o dinamici rasta investicija, pa i povlačenju novca iz europskih fondova. Kada je riječ o strukturi investicija, do konačnih brojki nije lako doći i analitičari često samo “odokativno” govore prevladavaju li, primjerice, državne ili privatne investicije. Pritom se služe raspoloživim proračunskim podacima i onima koje nudi DZS, a to su investicije po djelatnostima koje uključuju i državna poduzeća. Pritom su podaci dostupni za 2017. godinu, a oni za 2018. očekuju se ovih dana. Iako su revizije podataka uobičajene, pred DZS-om je, očito, još mnogo izazova unatoč stalnom nastojanju da poboljša metodologiju i obuhvat rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:12