Izlazak na Londonsku burzu

Jedan od prvih velikih IPO-a nakon Brexita

Poznatom britanskom brendu cipela zbog pandemije znatno je rastao prihod od online trgovine te je na kraju vratio iznos državne pomoći koju je primio kad je izbila pandemija
Dr. Martens

Poznati britanski brend cipela Dr. Martens najavio je da planira ove godine izlazak na Londonsku burzu gdje će izlistati najmanje 25 posto dionica, a Guardian je prenio da pritom očekuju valuaciju od oko tri milijarde funti.

Kompaniju koja posluje već 60 godina je 2014. od britanske obiteljske kompanije Griggs preuzeo investicijski fond Permira za 300 milijuna funti, a prihod je otad i znatno narastao - sa 160 milijuna funti na čak 672 milijuna funti godišnje te sada Dr. Martens prodaje 11 milijuna pari cipela i čizama u više od 60 zemalja. U šest mjeseci prošle godine, zaključno s rujnom, prijavili su rast prodaje od 18 posto, a velik dio ostvarenih prihoda došao je od veleprodaje drugim trgovcima, iako i sami imaju više od 130 vlastitih prodavaonica. Također, zbog pandemije koronavirusa znatno im je rastao prihod od online trgovine te su na kraju vratili iznos državne pomoći koju su primili kad je izbila pandemija i njihove prodavaonice bile zatvorene.

Status evergreena

Njihov prvi i najpoznatiji proizvod su visoke kožne cipele-čizme model 1460 (model je dobio ime po datumu nastanka, 1. 4. '60.), koje su prvenstveno bile namijenjene tvorničkim radnicima i poštarima, no 60-ih godina prošlog stoljeća osvojile su skinheadse i punkere te potom postale dio popularne kulture. "Marte" su poznate po žutom koncu kojim su zašivene te posebnom dizajnu izbrazdanih potplata sa zračnim jastukom, a jedna od tajni njihova statusa evergreena tijekom niza desetljeća je i u različitim poslovnim partnerstvima koja su te "radničke cipele" uplela u luksuznu i masovnu modu i kulturu. Neke od novijih suradnji uključuju poznate dizajnere inspirirane albumima bendova kao što su Sex Pistols i Joy Division/New Order. "Marte" je među prvim glazbenicima nosio Pete Townshend iz britanskog benda The Who, a popularizirali su ih i drugi, poput Eltona Johna koji se u njihovoj gigantskoj varijanti pojavio u filmu "Tommy" iz 1975. godine, pa sve do današnjih dana kada ih nose, recimo, Miley Cyrus i razni celebrityji, iako su na početku bile dio buntovnog stila mladih.

Deliveroo i Jaguar

Inicijalnu ponudu dionica za Dr. Martens sada pripremaju investicijski bankari Goldman Sachsa i Morgan Stanleyja. Izvršni direktor kompanije Kenny Wilson poručio je, kako prenosi BBC, da imaju značajan globalni potencijal te da su dosad snažno investirali u razvoj biznisa, od tvornica i prodavaonica do digitalnih alata prodaje. Potencijal ilustriraju procjenom da njihove cipele u svijetu mogu zagolicati 154 milijuna novih kupaca i napominju kako taj brend izabire vrlo raznolika publika koja time ističe svoj individualni stil. Kompanija je, naravno, razvila cijelu paletu modela svojih cipela, pa i sandala.

Prvi model smislio je 40-ih godina prošlog stoljeća njemački vojni liječnik Klaus Martens kad se oporavljao od ozljede stopala, a licencu je otkupio britanski proizvođač cipela R. Griggs Group i 1960. pokrenuo proizvodnju u tvornici u Northamptonu. U međuvremenu je, prije 20 godina, dio proizvodnje premješten u Aziju i sad se u Kini proizvodi 32 posto cipela Dr. Martens.

Analitičari smatraju da taj IPO, jedan od prvih velikih najavljenih za početak 2021. godine, dolazi u vrlo zanimljivo vrijeme za britansko tržište zbog Brexita te odličnog ovogodišnjeg starta vodećeg dioničkog indeksa FTSE 100 (nakon što je prošlu godinu završio izgubivši 14,3 posto na vrijednosti, ovu je godinu počeo s rastom od 5,5 posto). Među kompanijama koje razmatraju izlistavanje u Londonu ove godine mediji navode i tvrtku za dostavu hrane Deliveroo, McLaren Group, Jaguar Land Rpover te craft pivovaru BrewDog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:02