Covid-19

Japan povećava zalihe antivirusnog lijeka i medicinske opreme, vraća proizvodnju kući

Proizvodi ga Toyama Chemical, podružnica Fujifilma koji je prošlog tjedna najavio početak treće faze kliničkih ispitivanja Avigana u liječenju Covida 19
Ilustracija
 THIBAULT SAVARY / Newscom / Profimedia

Japanska vlada planira povećati zalihe antivirusnog lijeka radi moguće primjene u liječenju oboljelih od Covida 19 i potaknuti proizvođače zaštitne medicinske opreme da proizvodnju vrate u matičnu zemlju.

Japanske vlasti odobrile su primjenu Avigana u liječenju gripe 2014. godine, a u Kini se trenutno testira njegova primjena i u liječenju Covida 19.

Avigan se prodaje i pod nazivom favipiravir i mogao bi biti koristan u suzbijanju pandemije koronavirusa. Istraživanja u Kini pokazala su da je skratio vrijeme oporavka oboljelih i moguće je da pomaže u liječenju bolesnika s blažim simptomima ali ne i onih teže oboljelih.

Proizvodi ga Toyama Chemical, podružnica Fujifilma koji je prošlog tjedna najavio početak treće faze kliničkih ispitivanja Avigana u liječenju Covida 19.

Zalihe Avigana trenutno pokrivaju potrebe liječenja 700 tisuća ljudi bude li se koristio i za liječenje oboljelih od koronavirusa i Tokio želi da se proizvodnja utrostruči, izvijestili su u nedjelju japanski mediji.

Vlada će stoga u paket mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa uključiti i povećanje zaliha Avigana, prema dokumentu u koji je Reuters dobio uvid.

U sklopu paketa Tokio će dati prioritet kliničkom testiranju lijeka kako bi se i službeno mogao koristiti u liječenju oboljelih od Covida 19.

Prošlog petka ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju rada vlade Yoshihide Suga izjavio je da razmatraju besplatnu isporuku Avigana zemljama koje ga žele koristiti u liječenju oboljelih od koronavirusa.

"Oko 30 zemalja zatražilo je diplomatskim kanalima od Japana dostavu Avigana", izjavio je Suga u petak na konferenciji za novinare. "Trenutno smo u fazi koordinacije kako bismo ga besplatno dostavili zemljama koje ga žele", prenosi njegove riječi The Japan Times.

“Namjeravamo proširiti klinička istraživanja Avigana sa zemljama koje žele surađivati", dodao je.

Vlada također prema dokumentu priprema veće subvencije za domaće proizvođače zaštitnih maski i dezinficijensa i osigurat će dovoljno kapaciteta za nabavu 700 milijuna maski mjesečno.

Mnoge japanske kompanije izmjestile su proizvodnju u Kinu a vlada će ih sada pokušati subvencijama potaknuti da dio proizvodnje vrate u matičnu zemlju, piše u nedjelju poslovni list Nikkei.

Premijer Shinzo Abe izjavio je prošlog petka da će paket mjera biti fokusiran na mala poduzeća i kućanstva najteže pogođena mjerama održavanja razmaka među građanima koje su uvedene kako bi se zaustavilo širenje virusa a negativno utječu na potrošnju.

Paket će uključiti isplatu gotovine malim poduzećima i kućanstvima čiji su prihodi i primanja jako pali zbog pandemije, kazao je Abe.

Prema premijerovoj najavi, vlada će također pozvati privatne financijske tvrtke da se pridruže državnima i ponude malim i srednjim poduzećima kredite s nultom kamatnom stopom.

Očekuje se da će vlada predstaviti mjere u utorak, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:02