pozitivan poslovni trend

JANAF u prvom kvartalu ostvario odlične rezultate uz rast prihoda

Prihodi u prva tri mjeseca veći su za gotovo 10 posto nego u istom razdoblju prošle godine
 Tea Cimas/Cropix

JANAF d.d. objavio je danas poslovne rezultate za prva tri mjeseca 2021. godine. Društvo je u prvom kvartalu ove godine ostvarilo ukupne prihode od 198,4 mil. kuna koji su veći za gotovo 10% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine čime je nastavljeno iznimno uspješno poslovno razdoblje, priopćili su iz kompanije. Poslovni prihodi čine 99,3% ukupnih prihoda u tekućem razdoblju.

U prvom kvartalu ove godine JANAF d.d. ostvario je bruto dobit u iznosu od 93,1 mil. kuna, dok neto dobit iznosi 76,4 mil. kuna.

Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 195,1 mil. kuna i veći su za 11% od ostvarenja prethodne godine. Ovogodišnje poslovanje pokazuje snažnu izvoznu orijentiranost kompanije jer je više od 62% prihoda iz temeljne djelatnosti ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. Osim transporta nafte i naftnih derivata za brojne međunarodne i domaće kupce, JANAF gotovo 50% svojih prihoda iz skladištenja nafte stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem konkurira s jakim energetskim kompanijama iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena.

Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 72,80%, koeficijent ekonomičnosti 1,95 te koeficijent tekuće likvidnosti 5,35.

Društvo je u promatranom razdoblju investiralo više od 54 mil. kuna u spremnički prostor, cjevovode, druge objekte i infrastrukturu te sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite, a nastavlja se i s projektom izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana na JANAF-ovim terminalima. U ovoj godini planira se započeti s projektom zamjene cjevovoda s ciljem povećanja sigurnosti transporta nafte. U skladu s razvojem nove poslovne strategije koja se temelji na diverzifikaciji poslovanja i ulaganjima u obnovljive izvore energije, JANAF nastavlja suradnju s HEP-om i Agencijom za ugljikovodike putem stručnih timova i sastanaka, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:50