imao je sjajnu godinu

James Gorman postao najbolje plaćeni bankar

Temeljna plaća šefa Morgan Stanleyja je 1,5 milijuna dolara, bonus u novcu 7,8 milijuna dolara, a nagrade u dionicama gotovo 24 milijuna dolara
James Gorman
 Mandel Ngan/AFP

Izvršnom direktoru američke investicijske banke Morgan Stanley pandemijska će godina ostati u sjajnom sjećanju. Ne samo da mu je godišnja plaća narasla 22 posto, što znači za šest milijuna dolara, nego je postao i najbolje plaćeni američki bankar.

Šef banke rivala JP Morgan Chase, Jamie Dimon, za prošlu godinu nije dobio povišicu te će primiti ukupnu naknadu od 31,5 milijuna dolara, kako su objavili američki mediji citirajući izvore iz banke. Posljednjih je godina upravo Dimon nosio titulu najbolje plaćenog investicijskog bankara u SAD-u.

Honorirani rezultati

Zasad plaće drugih direktora velikih američkih banka nisu objavljene. Što se tiče Jamesa Gormana, šefa Morgan Stanleyja, za obavljen posao na Wall Streetu u 2020. godini plaćen je čak 33 milijuna dolara, a u 2019. godini primio je 27 milijuna dolara. Kako navodi Reuters, u toj je godini njegova plaća bila pala za sedam posto.

Zapravo, struktura Gormanovih primanja izgleda ovako: temeljna plaća je 1,5 milijuna dolara, bonus u novcu 7,8 milijuna dolara te nagrade u dionicama od gotovo 24 milijuna dolara. Dvije trećine nagrade u dionicama vezano je uz rezultate. Oni su pak bili iznimni, a odbor direktora to je honorirao. Pod njegovim vodstvom prošla godina za Morgan Stanley bila je rekordna po ostvarenom financijskom rezultatu, s neto dobiti od 11 milijardi dolara (rast 22 posto) i s povratom na dionicu od 15,2 posto. Godišnji prihod je bio 48,2 milijarde dolara i rastao je 16 posto, što im je donio skok burzi te val spajanja i izlistavanja nastao nakon prvotnog šoka tržišta zbog pandemije koronavirusa. Tako im je zadnji kvartal bio upravo senzacionalan, s 51-postotnim rastom dobiti.

U razgovoru s analitičarima tržišta Gorman je, kako prenose mediji, najavio da će sljedeće desetljeće biti karakterizirano rastom.

Dvije akvizicije

Na valu oporavka Wall Streeta od koronakrize, dionice Morgan Stanleyja 2020. godinu završile su u plusu 34 posto (dionica Goldman Sachsa je rasla znatno manje, 14 posto), a u siječnju ove godine su rasle osam posto, prestigavši u oba slučaja izvedbu američkog dioničkog indeksa S6P 500, kako je zabilježio Wall Street Journal.

Obavili su lani i dvije velike akvizicije teške ukupno 20 milijardi dolara, Eaton Vance i brokersku platformu E*Trade Financial. Ta je platforma preuzeta za 13 milijardi dolara, a koristi je pet milijuna ljudi. Preuzimanjem Eaton Vancea, Morgan Stanley postao je jedan od najvećih upravitelja imovinom na svijetu. Kako piše Financial Times, vrijednost imovine pod njegovim upravljanjem sada iznosi 1,2 bilijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:00