Proširena lista

Iz paške sirane poručuju: 'Ne odustajemo, upravo je danas otišla pošiljka za SAD'

Popis sada uključuje, među ostalim, i kobasice, šunku, tjesteninu, masline i više vrsta raznih sireva
Ilustracija: Paška sirana
 Jure Mišković / Hanza Media

Sjedinjene Države proširit će prvotni popis proizvoda iz Europske unije na koje će primijeniti povišene carine, uključujući sir parmezan i škotski i irski viski, objavili su. Riječ je o carinama zbog europskih subvencija Airbusu, a o proizvodima koji će biti na listi od proljeća se vodila javna rasprava u SAD-u.

Popis sada uključuje, među ostalim, kobasice, šunku, tjesteninu, masline i više vrsta raznih sireva, poput parmezana, Reggiana, Provolonea, edamera i gaude. Hoće li se to odraziti i na hrvatske proizvođače, zasad još nema procjena, a robna razmjena Hrvatske i SAD-a je skromna u odnosu na onu s glavnim trgovinskim partnerima u Europi.

Ide brodom

Prema podacima HGK, ukupna robna razmjena Hrvatske sa SAD-om u prošloj je godini iznosila 618 milijuna američkih dolara, od čega je hrvatski izvoz iznosio 404 milijuna, a uvoz 214 milijuna dolara.

Damir Pernar iz Paške sirane, koja već deset godina izvozi na američko tržište, kaže da neće odustati ni ako te carinske mjere stupe na snagu.

- Upravo je danas išla pošiljka u Italiju odakle sir brodom putuje u SAD. Nama svake godine izvoz sira na to tržište raste - rekao je Pernar, dodajući da se radi o oko šest tona Paškog sira i sira Dalmatinac, a plasira ih tvrtka Forever Cheese iz New Yorka, specijalizirana za uvoz mediteranskih sireva, pri čemu dominiraju španjolski i talijanski sirevi. Veći hrvatski proizvođači sireva, poput Dukata i Vindije, ne izvoze na američko tržište.

Dopunska američka lista dodaje 89 novih proizvoda za veće carine približne vrijednosti četiri milijarde dolara, a početna lista objavljena je još u travnju te je obuhvaćala proizvode vrijedne oko 21 milijardu dolara. I Bruxelles je sastavio svoju kaznenu listu američkih proizvoda na čiji bi se uvoz mogle uvesti dodatne carine zbog subvencija koje Amerikanci daju Boeingu u vrijednosti od oko 20 milijardi dolara - od zrakoplova preko kemijskih proizvoda do hrane.

Najsloženiji predmet

Spor između EU i SAD-a oko subvencioniranja zrakoplovnih divova Airbus i Boeing mimo pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) traje već više od desetljeća i svakako je najsloženiji predmet koji se našao pred tijelima te organizacije.

Apelacijsko tijelo WTO-a je najprije prošle godine donijelo odluku u korist SAD-a jer je potvrdilo presudu iz 2016., konstatiravši da Europska unija nije ukinula milijarde nezakonite pomoći Airbusu za dva zrakoplova - A380 superjumbo i A350. Potom je ove godine isto tijelo odbilo sve američke žalbe na europske tužbe oko Boeinga te zaključilo da su Sjedinjene Države godinama ustrajale u davanju velikih potpora Boeingu, iako su bile upozorene da su te potpore zabranjene i da unose poremećaj na tržište. U pitanju su različite subvencije, od nezakonitih poreznih povlastica koje kompaniji daje američka vlada za poticanje izvoza do potpora NASA-e i Ministarstva obrane.

Američki dužnosnik Robert Lighthizer je, doduše, ustvrdio da američke potpore nisu ni blizu iznosima koje su Airbusu isplaćivale europske države, ali o tome procjenu donose tijela WTO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:15