PROVJERITE FRIŽIDERE

Iz hrvatskih trgovina povučena sumnjiva jaja iz Poljske: ‘Postoji rizik za konzumente‘

U prva tri mjeseca ove godine upravo je iz Poljske u Hrvatsku stiglo najviše jaja – čak 354.000 kilograma

Ilustrativna fotografija

 /Travelwide/alamy/profimedia

Iz Eurospkog sustava za sigurnost hrane stigla je dojava o problematičnoj pošiljci jaja iz Poljske koja su plasirana na hrvatsko tržište.

Do otkrića je došlo tijekom službene kontrole na tržištu, te su sumnjiva jaja iz Poljske povučena s tržišta. Naloženo je njihovo uništavanje, piše Danica.hr.

Kako javljaju iz Europskog sustava za sigurnost hrane, riječ je o neoznačenim jajima koja su iz Poljske stigla u Hrvatsku.

S obzirom da su jaja dijelom nedefeniranog porijekla, bez oznaka koje moraju imati, državni inspektorat naredio je povlačenje s tržišta i uništavanje.

Ovakva jaja su predstavljala potencijali rizik za konzumente, iako nije točno definirano kakav.

Inače, u prva tri mjeseca ove godine upravo je iz Poljske u Hrvatsku stiglo najviše jaja – čak 354.000 kilograma, piše Danica.hr. Druga je Italija iz koje je stiglo 271.000 kilograma jaja. Ukupno smo u tri mjeseca uvezli oko milijun kilograma jaja, a iz Poljske je, dakle, 35 posto.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, Hrvatska je lani proizvela ukupno 631 milijun jaja, odnosno 1,7 milijuna dnevno. To je pak za 36 milijuna jaja manje nego 2022. godine, a dnevni je pad proizvodnje u prosjeku iznosio blizu 100.000 jaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2024 11:27