UPITNE POTPORE

‘Istina je da su pojedini ugostitelji odlično radili ove sezone, ali oko 1100 ih je prestalo raditi‘

Tabak smatra da sada u situaciji kada nije završen zadnji krug dogovora sa socijalnim partnerima nisu uopće utemeljene izjave da ugostitelji neće dobiti potpore za kolovoz
Ilustracija
 Sasa Buric/Cropix

Nakon što su 30. studenog prošle godine zatvoreni caffe barovi, novost je da od 1. rujna uz posebne epidemiološke mjere mogu ponovno primati goste u zatvorenim dijelovima svojih objekata. Radno vrijeme barova i disko klubova ostalo je do ponoći. Direktna posljedica zatvaranja ugostiteljskih objekata uz velike poteškoće i pada prometa, najviše se očitava kroz brojku od 1100 trajno zatvorenih ugostiteljskih objekta. Pretpostavlja se da se radi uglavnom o obrtnicima koji su zatvorili svoje objekte u strahu da im ne bi došle ovrhe na imovinu zato što obrtnici poslovanje jamče svojom imovinom.

Odluka o otvaranju iznenadila je mnoge, ali su je, svakako, pozdravili vlasnici ugostiteljskih objekata. Međutim, posljednjih dana vode se pregovori oko mjera i potpora.

Ovogodišnju turističku sezonu u kumulativnom iznosu restorani su odradili na nuli dok su barovi na Jadranu odradili sezonu s padom prometa od 10 posto, a oni na kontinentu s padom od 23 posto. Ostvareni iznosi za vrijeme sezone u restoranima u visini od dvije trećine otpadaju na Jadran dok je kod barova taj omjer tri četvrtine u korist onih na Jadranu. Kada se promatra pad prometa od veljače do svibnja - on je za restorane iznosio 38 posto, a za barove 62 posto. Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj je oko 35 000 ugostiteljskih objekata od kojih je oko 55 posto barova. Procjenjuje se da oko 7000 objekata uopće nema terase, tako da takvi gotovo nisu mogli raditi. Potporu u iznosu od 4000 kuna po zaposleniku dobivaju ugostitelji koji imaju pada prometa preko 60 posto, a oni koji imaju pad u iznosu od 50 posto dobivaju potporu u iznosu od 3000 kuna dok oni koji imaju pada promet od 40 posto dobivaju 2000 kuna. Uvjet je i 70 posto cijepljenih radnika ili preboljenja Covid-a 19 zaposlenika .

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, napominje da će sezona ostati samo dašak vjetra ako se ne pusti ugostitelje da rade do kraja i to bez ograničenja. “Nije teško pretpostaviti da barovi koji su otvorili prostore prvi rujna neće odmah raditi izvrsno. Nemoguće je raditi punim kapacitetom nakon što niste radili devet mjeseci. Zato bi bilo ispravno da potpore ostanu i u ugostiteljskom sektoru jer je naš sektor ozbiljno pogođen ovom krizom. Osim toga, promijenile su se navike ljudi tako da jedan veliki broj građana izbjegava zatvorene prostore. Dakle, još uvijek postoje ozbiljna ograničenja rada ugostiteljskih objekata. Recimo, četiri metra četvorna po gosti poprilično ograničava rada ugostitelja. Neki su, doduše, odlično radili ove sezone, ali ima veliki broj ugostitelja koji nisu“, pojašnjava Jelena Tabak koja priznaje da je, ipak, puno bolje kod nas nego u nekim drugim zemljama.

Tabak pojašnjava da je financijski rast prihoda ugostitelja dijelom posljedica značajnog rasta cijena. „Nama je nabava porasla za oko 30 posto, a treba pojasniti da veliki udjel u statističkim podacima ima i smještaj jer se pod ugostiteljstvom vode i hoteli. Istina je da su pojedini ugostitelji odlično radili ove sezone, ali kumulativno ugostiteljski sektor bilježi ozbiljan pada prometa. Činjenica je da su naše kolege na kontinentu u vrlo teškoj situaciji, a sada dolazi razdoblje kada će i ugostitelji na Jadranu imati smanjen prihod. Pogotovo što slijedi razdoblje u kojem nećemo imati značajan broj turista nego ćemo prihod ostvarivati zahvaljujući domaćim gostima. Problem je i to što ugostitelji ne mogu organizirati zabave, ne mogu napraviti ozračje koje će privlačiti goste . Ugostiteljstvo počiva na socijalnoj interakciji. Lokal dobro radi ako je napravio atmosferu i privukao goste, a ugostitelji su za to zbog mjera ostali uskraćeni“, pojašnjava Tabak, koja dodaje da se barovi u kolovozu bili zatvoreni tako da ne vidi niti jednu prepreku da dobiju potpore za kolovoz. Bili su, dodaje, zatvoreni odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite. Tabak smatra da sada u situaciji kada nije završen zadnji krug dogovora sa socijalnim partnerima nisu uopće utemeljene izjave da ugostitelji neće dobiti potpore za kolovoz. „Pregovarat ćemo i za rujan . Naravno, rezultata će ovisiti o financijskim rezultatima. Činjenica je da postoje ozbiljna ograničenja u radu ugostiteljskih objekata i da smo mi i dalje pogođen sektor krizom izazvanom pandemijom Covid 19“, naglašava Jelena Tabak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 20:47