Oprezniji nego prije?

Interes poljoprivrednika za osiguranjem ove godine raste iznad svih očekivanja

Premija osiguranja usjeva i nasada iznosi 121,5 milijuna kuna, što je porast od 51,44 posto
Ilustracija
 Martin Schlecht / Profimedia, Panthermedia

Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su izvijestili o povećanom interesu poljoprivrednika za osiguranjem, ocjenjujući da je rast premije osiguranja i broja ugovorenih osiguranja za drugo tromjesečje iznad svih očekivanja.

"Nakon provedene informativne kampanje o potrebi osiguranja poljoprivrednika te izmjena pravilnika o provedbi mjere 17. Programa ruralnog razvoja, rast premije osiguranja i broja ugovorenih osiguranja za drugo tromjesečje ove godine je iznad svih očekivanja", ističu iz Ministarstva.

Navode kako po podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, premija osiguranja usjeva i nasada iznosi 121,5 milijuna kuna, što je porast od 51,44 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Broj ugovorenih osiguranja iznosi 34.717, što je rast od 87,4 posto.

Premija osiguranja životinja također je skočila i to za 25 posto, na 81,8 milijuna kuna, a porastao je i broj ugovorenih osiguranja životinja, za 18,36 posto, na njih 896.

Iz Ministarstva podsjećaju i kako su u uveli promjene u provedbi podmjere 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“ iz Programa ruralnog razvoja pa su tako primjerice promijenili način podnošenja zahtjeva za potporu i korisnik više ne treba platiti cjelokupnu premiju osiguranja nego po ugovaranju osiguranja plaća 30 posto premije, dok 70 posto premije Agencija za plaćanja, nakon administrativne obrade, izravno plaća osiguravajućoj kući u ime poljoprivrednika.

Također je smanjen prag gubitka poljoprivredne proizvodnje s 30 na 20 posto, intenzitet potpore je povećan sa 65 posto plaćene premije osiguranja na 70 posto, a zahtjev za isplatu potpore poljoprivrednici mogu podnijeti tijekom cijele godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako je iznimno zadovoljan rezultatima. "Oni pokazuju da se mijenja svijest o očitim koristima koje poljoprivrednici imaju od osiguravanja svoje proizvodnje od elementarnih nepogoda", rekao je.

"Poljoprivreda je proizvodnja pod vedrim nebom, na vremenske prilike ne možemo utjecati, ali zato stvaramo instrumente zaštite proizvodnje“, istaknuo je Tolušić napominjući kako svi koji zadovoljavaju uvjete iz pravilnika mogu podnijeti zahtjev za isplatu potpore u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. "Iskoristite pogodnosti – plaćamo vam 70 posto police. Ne prepuštajte ništa slučaju, osigurajte na vrijeme svoju proizvodnju i mirno spavajte“, poručio je Tolušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:52