U skladu sa zahtjevima

Inicijativa Glas poduzetnika zadovoljna predloženim paketom Vladinih mjera

Dražen Oreščanin (lijevo) i Hrvoje Bujas
 Screenshot Facebook

Inicijativa Glas poduzetnika u srijedu je izrazila zadovoljstvo drugim paketom mjera za gospodarstvo koje je predstavio premijer Andrej Plenković, napomenuvši da su te mjere u skladu sa zahtjevima koje su inicijalno definirali i poslali Vladi, a pozdravljaju i najavljene mjere štednje i smanjenja javne potrošnje.

Tim potezom je Vlada pokazala zrelost i spremnost da omogući podršku privatnom sektoru da prebrodi ovu veliku krizu, ističe se u priopćenju.

No, iz Inicijative napominju da je još ostalo nejasno što je s parafiskalnim nametima. "Pretpostavljamo da i oni spadaju u otpis obveza, vjerujemo da će to biti u potpunosti razjašnjeno sutra", navode u priopćenju.

Ističu i kako je potrebno osigurati da sve jedinice lokalne samouprave pruže primjerenu podršku lokalnim poduzetnicima otpisom komunalne naknade i najma za poslovne prostore i javne površine.

Navode da Vlada još ima veliki zadatak dogovoriti s bankama i leasing kućama da se krediti i leasinzi zamrznu na 12 mjeseci, kako bi gospodarstvo moglo doći do daha kada ponovo krene.

"Ovo je tek početak zajedničke borbe, još je puno posla ispred nas. Potrebno je osigurati brzu, efikasnu i nerestriktivnu provedbu mjera. Ima još dosta otvorenih pitanja koja trebaju odgovore. Što je s tvrtkama koje su u ožujku mislile da neće moći zadržati radnike s mjerama iz prvog paketa, mogu li ih vratiti na posao i prijaviti se za potporu? Što je sa sezonskim obrtima, prvenstveno u turizmu, koji su u ovom periodu zatvoreni? Ova i druga otvorena pitanja ćemo s Vladom adresirati u sljedećem periodu", zaključuje se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavio dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu o kojima će Vlada sutra odlučivati, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4.000 kuna neto, dok će dio poduzeća djelomično ili u cijelosti biti oslobođeno od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

'Važno je da Vlada sluša glas poduzetnike, struku i štiti radna mjesta'

Drugi set mjera za pomoć gospodarstvu uvažio je prijedloge gospodarstvenika da se tvrtke kojima je poslovanje zaustavljeno zbog koronavirusa oslobode plaćanja doprinosa i poreza.

„Moramo izraziti zadovoljstvo, ne samo mjerama koje su danas predstavljene, već i dinamikom njihovog donošenja. Drugi set mjera pokazuje da se ide u oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza za tvrtke kojima je zbog krize poslovanje obustavljeno. To nas veseli jer smo svi na istom tragu, a Vlada prihvaća prijedloge i argumente koji dolaze od naših članica“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović osvrćući se na novi set mjera Vlade za spas gospodarstva.

„Konkretno, uvaženi su zahtjevi naših Udruženja putničkih agencija, računovođa i cestovnog teretnog prijevoza. Poseban naglasak se stavlja na domaće resurse u poljoprivredi, a to je uvažavanje gospodarske politike koju HGK zagovara već desetljećima“, izjavio je Burilović, dodavši da je povećanjem davanja države za radnike na 4000 kuna poslana jasna poruka da je svima cilj zadržavanje likvidnosti privatnog sektora i radnih mjesta.

Naglasio je i da je ovo dobar pokazatelj da Vlada shvaća kako se štednja i rezanja ne provode u doba krize, koliko je god to moguće. „Nitko ne može znati koliko će sve skupa trajati, ali važno je da Vlada sluša glas poduzetnike, struku i štiti radna mjesta“, zaključio je Burilović.

HUP pozdravlja novi paket mjera

Novi paket mjera za gospodarstvo, koje je premijer Andrej Plenković predstavio u srijedu, komentirala je i Hrvatska udruga poslodavaca.

- Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu i činjenicu da je Vlada RH uvažila prijedloge HUP-a, a posebno što je na naš prijedlog donijela odluku o povećanju iznosa plaća koje pokriva država uz preuzimanje tereta doprinosa, navodi se u priopćenju.

- Naravno, pohvalno je i uvažavanje oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa za one koji ne rade, odnosno djelomično smanjivanje za ostale. Smatramo da će nove mjere značajnije pomoći gospodarstvu uz dvije dodatne preporuke: mjere moraju pratiti jasni kriterij i popratna administracija mora biti svedena na minimum. Očekujemo da se i parafiskalni nameti što prije ukinu ili smanje jer također značajno opterećuju poslovanje. Jučer smo uputili poziv jedinicama lokalne vlasti da i oni pomognu gdje god mogu poduzećima na svome području. Nadalje, pozdravljamo najavu Premijera o otvaranju pregovora sa sindikatima javnog sektora. Hrvatska udruga poslodavaca smatra jako važnim da se javni sektor solidarizira i da također podnese dio tereta. Pritom onima koji sada pojačano rade treba dati dodatne nagrade. Spremni smo na nastavak konstruktivnih razgovora unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća. Smanjivanje svih troškova poslovanja izravna je pomoć tvrtkama u zadržavanju radnika i čuvanju radnih mjesta. Pomoć gospodarstvu je jednako važna kao briga za zdravlje – moramo sačuvati gospodarstvo da bismo mogli štiti zdravlje i živote, stoji u priopćenju HUP-a.

HOK: Vlada prihvatila većinu predlaganih mjera

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u srijedu je pozdravila drugi set mjera koji je Vlada predložila, za koji ističu da su nakon kontinuiranog dijaloga s obrtnicima rezultirale prilagodbom gospodarskih mjera sukladno njihovim traženjima.

„Svaka mjera koja ima tendenciju spašavanja hrvatskih obrtnika ima našu podršku, jer oni bez pomoći države neće moći nastaviti s poslovanjem kada kriza prođe. Snažno smo se zalagali za otpis poreza i doprinosa, a ne za njihovu odgodu, tako da smo zadovoljni što je Vlada uvažila nastojanja Hrvatske obrtničke komore i ostalih gospodarskih asocijacija. Mjere koje se sada poduzimaju nisu usmjerene tek na trenutno spašavanje, već su zalog stvaranja novog hrvatskog gospodarstva nakon završetka pandemije“, kaže predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

No, navodi da HOK i dalje inzistira na proširenju mjera HZZ-a na sezonske obrte, uvođenju modaliteta moratorija na obveze kredita i leasinga prilagođenog trenutnoj kriznoj situaciji i ujednačenom postupanju svih banaka.

U tom dijelu očekuju da HNB i Vlada jednoznačno odrede uvjete i razdoblje moratorija, kako bi se izbjegla pojedinačna pregovaranja poduzetnika.

Ujedno, ističu da HOK podržava Vladu u daljnjim pregovorima sa socijalnim partnerima, vezanim uz zahtjev HOK-a za prilagođavanje radnog zakonodavstva, s ciljem zadržavanja radnih mjesta. Pritom inzistiraju da svaka donesena mjera u svojoj provedbi bude jednostavna i bez suvišne administracije, zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:32