UPRAVO OBJAVLJENO

Inflacija u veljači 4,1 posto viša u odnosu na isti lanjski mjesec

U odnosu na prethodni mjesec, to jest siječanj 2024. godine, inflacija porasla za 0,2 posto

Ilustrativna fotografija

 Bildagentur-online/th Foto/Sciencephoto/Profimedia/Bildagentur-online/th Foto/sciencephoto/profimedia

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u veljači 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u veljači stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na veljaču 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest siječanj 2024. godine, inflacija porasla za 0,2 posto.

Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena, objavljene početkom ožujka.

Tako je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini, s obzirom da je u siječnju 2024. inflacija na godišnjoj razini također iznosila 4,1 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini su porasle sve kategorije osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koja je pala za blagih 0,1 posto.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 10,4 posto. Slijede razna dobra i usluge s 5,9 posto, kategorije hrane i bezalkoholnih pića te zdravlja su porasle za po 5,7 posto, obrazovanje za 5,4 posto, rekreacija i kultura 4,9 posto, prijevoz 4,3 posto, a alkoholna pića i duhan četiri posto.

Nadalje, cijene u kategorijama komunikacija te pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva su skočile za po 2,7 posto, a odjeće i obuće 2,5 posto,

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti hrana, piće i duhan porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 5,4 posto. Cijene usluga porasle su za 6,4 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 2,5 posto, a energije za 0,3 posto, priopćili su iz DZS-a.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića pale za 0,6 posto na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene u kategoriji prijevoza, 1,4 posto, te rekreacije i kulture, 1,1 posto, Cijene u restoranima i hotelima te raznih dobara i usluga su porasle za po 0,8 posto, zdravlja za 0,3 posto itd.

S druge strane, najviše su pale cijene hrane i bezalkoholnih pića te odjeće i obuće, za po 0,6 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je kod energije, za 1,5 posto, te usluga, za 0,5 posto, dok je pad cijena zabilježen u komponentama hrane, pića i duhana, za 0,5 posto, te industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, za 0,2 posto, podaci su DZS-a.

HIPC - inflacija na godišnjoj razini 4,8 posto

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjerenoj harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u veljači su u odnosu na siječanj 2024. u prosjeku bile više za 0,3 posto, dok su u odnosu na veljaču 2023. godine porasle za 4,8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:49