PORAST CIJENA

Inflacija u Njemačkoj prekoračila pet posto: glavni je pokretač nagli rast cijena energenata

Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su za 5,2 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine
 Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP

Godišnja inflacija u Njemačkoj u studenome je premašila pet posto, prvi puta u nekih 29 godina, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog statističkog ureda.

Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su za 5,2 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je Destatis u prvoj procjeni.

U listopadu porasle su 4,5 posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi u EU kako bi se omogućila usporedba među zemljama pokazuje rast cijena za 6,0 posto u odnosu na prošlogodišnji studeni.

U usporedbi s listopadom potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u studenome su pak kliznule za 0,2 posto, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Glavni je pokretač inflacije posljednjih mjeseci nagli rast cijena energenata u uvjetima oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

Računi kućanstava za potrošnju energije u studenome su tako bili viši za 22,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju preliminarni podaci.

Skok inflacije u Destatisu pripisuju rastu cijena povezanom s nestašicom sirovina i uskim grlima u opskrbi i s uvođenjem poreza na emisije CO2 početkom godine.

Viša stopa inflacije odražava i nisku poredbenu osnovicu u drugoj polovini 2020. godine, kada je vlada privremeno snizila stopu poreza na dodanu vrijednost kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi. Od početka ove godine ponovo su na snazi redovne stope PDV-a.

Ekonomisti očekuju nižu stopu inflacije od početka iduće godine budući da će taj faktor otpasti.

Gospodarski savjetnici vlade u Berlinu nedavno su objavili da bi stopa inflacije u 2022. trebala pasti na 2,6 posto.

Kretanje inflacije važan je pokazatelj Europskoj središnjoj banci (ECB) pri kreiranju monetarne politik. Za 19 zemalja eurozone koje koriste zajedničku europsku valutu ciljaju godišnju inflaciju od dva posto, podsjeća Dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 02:01