KLJUČNO INOZEMNO TRŽIŠTE

INA u Egiptu stekla udio na istražnoj koncesiji u plinski bogatom području delte Nila

Ova istražna koncesija poboljšat će dugoročnu održivost Ininog poslovanja u Egiptu, surađujući s uglednim operatorom te snažnim lokalnim partnerom
INA portfelj

Ina će ući u novu, petu po redu koncesiju za istraživanje nafte i plina u Egiptu nakon što osigurala pripadajuće odobrenje egipatskog ministra nafte i mineralnih resursa Tareka El Molla, priopćeno je iz naše najveće kompanije.

Riječ je o koncesiji za istražno polje East Damanhur, koju je ishodila kompanija Wintershall DEA, s kojom je Ina dogovorila kupnju 20 posto udjela koncesije, što je trebao odobriti egipatski regulator.

Prema Ininu priopćenju, treći partner u koncesijskom ugovoru za East Damnhur je egipatska kompanija Cheiron, koja je od Wintershalla DEA kupila 40 posto udjela u koncesiji.

- Egipat je ključno inozemno tržište kada je riječ o Ininu istraživanju i proizvodnji, a na njemu smo već dugo prisutni. Ulaskom u novu koncesiju Ina širi svoj portfelj u Egiptu te se stvaraju pretpostavke za novu proizvodnju ugljikovodika nakon istražnih aktivnosti. To je u skladu s našim razvojnim planovima, prema kojima ulaskom u projekte poput ovoga želimo nadomjestiti rezerve kompanije i zadržati proizvodnju. Drago nam je da ćemo naše ciljeve u Egiptu ostvariti s partnerima s kojima već imamo dobru suradnju - izjavio je u povodu ulaska u novi posao u Egiptu Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Ina je u Egiptu prisutna već trideset godina, a svoje aktivnosti, osim u najnovijoj investiciji s Wintershallom i Cheironom, većinom provodi na području tamošnje Zapadne pustinje, i to kao samostalni operator sa 100 posto udjela na koncesiji East Yidma te kao partner na tri koncesije - North Bahariya, Ras Qattara i West Abu Gharadig.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:14