PANONSKI BAZEN

Ina otkrila plin na bušotini u Hrvatskoj: Dotok uopće nije zanemariv, oko 145.000 prostornih metara na dan

Bušotina će se privesti u proizvodnju do kraja 2027. godine

Bušotina INA-e u Velikom Rastovcu

Ina je prijavila Agenciji za ugljikovodike komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Veliki Rastovac-1, nedaleko od Grubišnog Polja na istražnom prostoru DRAVA-03, s ostvarenim maksimalnim dotokom od oko 145.000 prostornih metara na dan, što predstavlja nešto više od sedam posto njezine ukupne dnevne proizvodnje plina.

Kako su u utorak izvijestili iz te kompanije, ispitivanjem je potvrđena komercijalna proizvodnost te bušotine i odlična ležišna svojstva. Istražna bušotina Veliki Rastovac-1, dubine 1095 m, nalazi se u Općini Grubišno Polje.

To je prva od pet planiranih istražnih bušotina u prvoj fazi istraživanja na prostoru DRAVA-03. Nakon ishođenja eksploatacijskog polja za to otkriće Ina na njemu planira izbušiti dodatnu razradnu bušotinu, izgraditi priključni plinovod te privesti obje bušotine u proizvodnju do kraja 2027. godine u skladu s trenutačnim planom ishođenja dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj.

„Prijavili smo komercijalno otkriće nadležnim institucijama i ponovno dokazali da Ina igra ključnu ulogu kada je riječ o aktivnostima istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj. Brzina pokretanja proizvodnje s nove bušotine ovisit će o trajanju postupka izdavanja svih potrebnih dozvola, a vjerujemo da u suradnji s našim partnerima u nadležnim ministarstvima možemo to razdoblje znatno skratiti kako bismo pridonijeli sigurnosti opskrbe i dobrobiti cijelog hrvatskog društva”, izjavila je predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay.

image

Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine

Otkriće novog plinskog polja otvara mogućnosti za dodatne istražne radove na prostoru DRAVA-03, navode iz te kompanije, dodajući da je to rezultat intenzivnog istražnog ciklusa u Panonskom bazenu koji provode već dulji niz godina, a koji se nastavlja i u 2024. godini. Samo u posljednjih pet godina INA je u aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina uložila oko 450 milijuna eura, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:50