IZA KULISA PONUDE

Ima li uopće Musk 43 milijarde $ koje nudi za Twitter? FT: ‘Da, on je najbogatiji na svijetu, ali...‘

Neki veliki dioničari otvoreno je odbijaju, a postavlja se i pitanje kako bi financirao tu transakciju.

Elon Musk

 Olivier Douliery/AFP

Američki milijarder Elon Musk želi preuzeti Twitter i 'delistati' kompaniju s burze, no njegovu ponudu od 54,20 dolara po dionici mnogi smatraju preniskom i neki veliki dioničari otvoreno je odbijaju, a postavlja se i pitanje kako bi financirao tu transakciju.

Naime, iako je na listi najbogatijih ljudi svijeta te Forbes njegovu imovinu procjenjuje na 260 milijardi dolara, on sam često naglašava kako zapravo nema novca te da je njegovo bogatstvo "na papiru", što uključuje dionice kompanija Tesla i SpaceX, kako navodi Financial Times.

Ima li on taj novca?

Kako piše taj britanski dnevnik, najjednostavniji način da Musk prikupi kapital je da proda dio dionica u tim kompanijama koje ujedno i vodi, ali to bi podrazumijevalo da će morati platiti i veliki porez. Stoga se smatra kako će vjerojatno dionice Tesle biti kolateral za golemi kredit. No, i tu ima problem jer u Teslinim korporativnim pravilima postoji ograničenje koliki ukupni iznos kredita najviši menadžment može uzeti uz zalog dionica te kompanije, a on je kredite već uzimao, a postavlja se pitanje je li ih otplatio. Inače, vrijednost dionica Tesle koje drži Elon Musk je oko 170 milijardi dolara. Čini se ipak da Musk ne bi morao ići sam u preuzimanje nego, kako navode mediji, podržali bi ga i neki investicijski fondovi.

Svoju je ponudu za Twitter, tešku ukupno oko 43 milijardi dolara, Musk proglasio konačnom, a ne bude li prihvaćena, najavio je da će preispitati svoju poziciju Twitterova dioničara. On trenutno drži devet posto udjela u kompaniji i smatra da u sadašnjem obliku neće napredovati, no ima veliki potencijal koji će on, kako kaže, osloboditi.

"Twitter se mora transformirati kao privatna tvrtka", rekao je u pismu predsjedniku Twittera Bretu Tayloru. On se na toj društvenoj mreži, kao što je poznato, često pojavljuje, ima više od 80 milijuna pratitelja, a u ovotjednim nastupima spominje i važnost slobode govora/pisanja koju smatra da Twitter mora propagirati i u eri fake newsa, te ne blokirati korisnike. Jedan od najpoznatijih je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Tko bi uopće prihvatio ponudu?

Inače, on je na toj društvenoj mreži objavio kako mu je cilj da u kompaniji zadrži što veći broj sadašnjih dioničara, ali pitanje je koliko bi njih prihvatilo Muskovu ponudu. Među onima koji su na objavili da ga odbijaju jer nudi premalo s obzirom na Twitterov potencijal, je saudijski princ Alwaleed bin Talal, jedan od najvećih i najdugoročnijih investitora u tu društvenu mrežu s 5,2 posto. Kako prenosi Bloomberg, drugi značajan dioničar smatra da bi Musk trebao ponuditi 69 dolara po dionici i onda bi preuzimanje išlo glatko. U četvrtak je pak dionica burzovni dan završila na 45,08 dolara, što je pad od 1,75 posto, ali je većinu trgovinskih dana u prošloj godini bila iznad 60 dolara. Valja reći i da kompanija već dvije godine posluje s neto gubitkom iako ostvaruje oko pet milijardi dolara prihoda.

Što se tiče upravnog odbora Twittera, mediji su objavili kako se razmatraju mjere kojima bi se zaštitila kompanija od neprijateljskog preuzimanja. Osim što mogu objaviti odluku da je ponuda preniska, prema Bloombergovim izvorima na stolu je i mogućnost uvođenja tzv. otrovne pilule, što je izraz za pravo postojećih dioničara da kupuju dodatne dionice po sniženoj cijeni čime se smanjuje vlasnički interes neprijateljskog preuzimača.

Dok se čeka kakvu će odluku donijeti upravni odbor, mnogi se prisjećaju da je Musk 2018. godine objavio tweet da je osigurao 72 milijarde dolara za povlačenje Tesle s burze, ali taj potez, naravno, nije povukao i navukao si je na vrat tvrdnje američkog regulatora SEC da je time prevario ulagače. Potom su i on i kompanija platiti kazne od po 20 milijardi dolara, a on se morao povući s mjesta predsjednika Tesle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:12