Pokretanje proizvodnje

Iako na vrhuncu epidemije, dvije zemlje planiraju otvoriti dijelove svog gospodarstva

Planira se pokrenuti proizvodnja u automobilskoj, tekstilnoj, obrambenoj i industriji elektronike
Islamabad, Pakistan
 AFP

Indija i Pakistan planiraju uskoro otvoriti dijelove svog gospodarstva, objavili su u ponedjeljak dužnosnici dviju država.

Indijski dužnosnici rekli su kako je broj slučajeva zaraze koronavirusom u ponedjeljak narastao na 9,152, s 308 smrtna slučaja. Prije dva tjedna je bilo samo tisuću zaraženih, a država od 1,3 milijarde stanovnika već je 21 dan u karanteni.

No prekid svakodnevnog života ostavio je milijune ljudi bez posla, a Svjetska banka predviđa da će Indija zabilježiti najgori ekonomski rezultat u tri desetljeća.

Indijski premijer Narendra Modi od ministara je tražio da smisle planove za ponovno otvaranje ključnih industrija, otkrio je izvor iz vlade.

Planira se pokrenuti proizvodnja u automobilskoj, tekstilnoj, obrambenoj i industriji elektronike. Tvrtke mogu pokrenuti četvrtinu svog poslovanja i moraju osigurati socijalno distanciranje, stoji u zapisu vlade u posjedu Reutersa.

Pakistanski krizni stožer kojeg predvodi premijer Imran Khan i koji se sastoji od civilnog i vojnog vodstva, susrest će se u ponedjeljak kako bi odlučio treba li produžiti karantenu nakon 15. travnja, rekla su dva ministra Reutersu.

„Siguran sam da ćemo imati produženje od barem deset dana ili par tjedana“, kazao je jedan od ministara.

Naglasili su kako će se na sastanku raspravljati o postepenom vraćanju industrije u život, prvenstveno u građevinskom sektoru i izvozu. I u Pakistanu će tvrtke moći raditi sa smanjenom radnom snagom.

U toj azijskoj državi zabilježen je 7347 slučaj zaraze koronavirusom, s 93 smrtnih ishoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:06