Najviše rasle veleprodajne usluge

HT povećao prihod 3,2 posto i operativnu dobit za 4 posto

Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a ističe da je poslovanje i dalje pod utjecajem pandemije, ali da su uspjeli zadržati strateški fokus te nastavili ulagati u infrastrukturu i digitalizaciju Hrvatske
Kostas Nebis
 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatski telekom u prvom tromjesečju 2021. povećao je prihod 3,2 posto na 1,79 milijardi kuna, dok je operativna dobit porasla 4 posto na 644 milijuna kuna. Operativna marža blago je ojačala na 36 posto. EBIT iz redovnog poslovanja manji je 61,5 posto na 74 milijuna kuna, a neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela pak smanjila se 68,5 posto na 50 milijuna kuna. Novčani tijek veći je 21,8 posto na 3,2 milijarde kuna.

Po strukturi prihoda, HT je u Hrvatskoj rastao u mobilnim komunikacijama, 6,6 posto na 742 milijuna kuna, i brzom internetu, 3,7 posto na 392 milijuna kuna. No, najveći rast zabilježio je u veleprodaji u fiksnim telekom uslugama, za 20,7 posto na 82 milijuna kuna. Svi ostali segmenti su u padu, čak i sistemska rješenja, odnosno IT dio poslovanja, koji je do sada u pravilu rastao.

U Crnoj Gori su pak jedino sistemska rješenja, uz skok od 35,6 posto, i mobilne komunikacije, uz porast od 0,2 posto, zabilježili rast. Svi ostali segmenti su u padu. Ukupan prihod u Crnoj gori u prvom tromjesečju je pak ostao gotovo pa isti 134 milijuna kuna, odnosno smanjio se za 0,7 posto. Ista je bila i operativna dobit 48 milijuna kuna, a neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela porasla je s dva na tri milijuna kuna.

U HT-u pojašnjavaju da je neto dobit smanjena, jer veća operativna dobit i manji porezi nisu bili dovoljni da se neutralizira veća amortizacija proizišla iz većih ulaganja u prethodnim razdobljima. Navode da su u posljednjih pet godina uložili više od devet milijardi kuna.

Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a kaže da je poslovanje u prvom tromjesečju 2021. godine bilo i dalje pod utjecajem pandemije, ali da su uspjeli zadržati strateški fokus te nastavili ulagati u infrastrukturu i digitalizaciju Hrvatske.

- Zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu dodatno smo povećali svoju optičku mrežu, udvostručili smo broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. godinu, a još snažniji pristup usmjeren na korisnike održava se u visokom zadovoljstvu korisnika. Naše aktivnosti rezultirale su dobrim poslovnim rezultatima, koji su odraženi u rastu prihoda i EBITDA-e nakon najmova, a što su čvrsti temelji za daljnji održivi i profitabilan rast - kaže Nebis.

U HT-u navode da u 2021. očekuju srednje jednoznamenkasto smanjenje prihoda i nisko jednoznamenkasto povećanje EBITDA-e nakon najmova u odnosu na 2020. godinu.

- Očekivanja u pogledu kapitalnih ulaganja na razini su od 1,6 milijardi kuna, što je manje u odnosu na ukupno 1,82 milijarde kuna iz 2020. godine. Kada je riječ o regionalnom širenju, nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne prilike za stjecanja i preuzimanja - zaključuju u kompaniji.

Dražba za 5G ide u srpnju

Regulator Hakom najavio je da će javna dražba spektra u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz biti održana u razdoblju od svibnja do srpnja 2021. Javna rasprava o Informacijskom memorandumu o okviru javne dražbe pokrenuta je 2. travnja 2021. Dodjela spektra u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz i 2600 MHz najavljena je za 2022. godinu. Trenutačno važeće dozvole za uporabu navedenih frekvencijskih pojaseva istječu u četvrtom tromjesečju 2024. godine. U HT-u ističu da su spremni dodjelu spektra za 5G. Navode da su tijekom prva tri mjeseca ove godine pokrili još 17 gradova s vlastitom 5G mrežom čime pokrivaju 1,5 milijuna stanovnika u 34 grada. Što se pak optičkih linija tiče. U prva tri mjeseca povećali su pokrivenost 19,3 posto u odnosu na lani i sad je HT-ova optika dostupna do 531.000 kućanstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:07