pomoć za obnovu

HS Produkt uplatio milijun kuna pomoći potresom postradalom području

Početkom lipnja HS Produkt je prvi put javno predstavio jedan od ključnih investicijskih projekata Centar kompetencija za naprednu proizvodnju i mehatroniku
Željko Pavlin
 Robert Fajt/Cropix

Uz napomenu da nemaju običaj javno objavljivati donacije, direktor HS Produkta iz Karlovca Željko Pavlin potvrdio je da je HS Produkt uplatio milijun kuna u poseban fond koji je Vlada RH osnovala u svrhu pomoći potresom postradalom području. Radi se o uplati na službeni račun Državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji Pomoć za obnovu nakon potresa.

“HS Produkt stalno donira. Pogotovo smo intenzivirali naše donacije za vrijeme pandemije Covid 19. Između ostalog smo nabavili i donirali dva respiratora s pripadajućom opremom Općoj bolnici Karlovac a više puta smo donirali i zaštitna sredstva, maske i razna dezinfekcijska sredstva“, pojašnjava Pavlin.

Još jedna uspješna godina

Pavlin kaže da je prošla godina za HS Produkt završila uspješno i da će prihod iznositi oko 900 milijuna kuna.

„Godina je bila uspješna za HS Produkt i nismo s obzirom na situaciju nezadovoljni te se ne žalimo. Sigurno bi bila za 10 ili 20 posto uspješnija da nije bilo problema s pandemijom. Morali smo uvesti smjene s pauzama i razmacima tako da nije bilo moguć osmosatno radno vrijeme. Dio radnika nam je završio na bolovanju a mi smo im isplaćivali punu plaću , tu su samoizolacije ali i kriza koja je pogodila mnoge tvrtke i države. Primjerice, procjenjujemo da samo deset posto prihoda izgubili zbog nužne organizacije rada zbog pandemije a kada tome pridodamo da svi radnici koji su na bolovanju ne idu na teret države nego im HS Produkt isplaćuje pune plaće, onda je taj gubitak i veći. Ipak uspjeli smo dobro poslovati“, pojašnjava direktor HS Produkta koji ističe činjenicu da su se u tvrtki odlično pripremili za ovu krizu te da su mnoge stvari uspjeli riješiti.

Zadnji veći uspjeh je to što je HS Produkt je krajem studenog isporučio pištolje za policiju Sjeverne Makedonije.

„Takvi poslovi su nama iznimno važni jer ulazimo u službene institucije država u regiji. U HS Produktu imamo dosta planova vezanih za ovu godinu. Izbacit ćemo dosta novih modela. Potpisali smo ugovore tako da je krenula prodaja unutar Europske Unije sa švicarskom tvrtkom RUAG koja je najveći svjetski proizvođač streljiva. Preko te tvrtke vršimo distribuciju naših pištolja na tržištu Europske Unije. To nam je jako važna i vrlo bitna strateška suradnja“, ističe Pavlin.

Pavlin kao važan projekt ističe suradnju HS Produkta i tvrtke FN Herstal. Imamo zajednički projekt oko plasmana puškostrojnice za Hrvatsku vojsku. Suradnja HS Produkta i tvrtke FN Herstal, uspostavljena je na puno širim razmjerima od same proizvodnje ili sklapanja puškostrojnice jer FN Herstal zauzima oko 80 posto europskog tržišta puškostrojnicama“, napominje Željko Pavlin. Pavlin kaže Hrvatskoj vojsci ta suradnja osigurava opskrbu najboljom puškostrojnicom u svijetu i to po najpovoljnijim cijenama i uvjetima.

Ključni investicijski projekt

Početkom lipnja HS Produkt je prvi put javno predstavio jedan od ključnih investicijskih projekata Centar kompetencija za naprednu proizvodnju i mehatroniku, koji za ovu tvrtku predstavlja iskorak prema novoj djelatnosti i razvoju društva, a nije orijentiran na trenutno primarno poslovanje tvrtke – proizvodnju lakog pješačkog naoružanja.

Predstavljen je kao razvojni projekt društva HS Produkt te pridruženih konzorcijskih partnera RINEL Informatika-elektronika te FANUC ADRIA s ciljem uspostave razvojno-inovacijskog centra za podršku IRI aktivnostima na području robotike, napredne tehnologije, automatizacije te ispitivanja mogućnosti naprednih komponenti Industrije 4.0.

Tada je priopćeno kako ovaj dugoročni strateški projekt znači prije svega određenu diverzifikaciju proizvodnog portfelja te formalno kapitaliziranje i širenje već postojećih znanja i vještina na području napredne proizvodnje i mehatronike. Ukupna vrijednost projekta iznosi 57,4 milijuna kuna od čega je 30,7 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:38