Advent u Lijepoj našoj

Hrvatsku tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana posjetilo 8% više gostiju nego 2018.

U Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ostvareno 238.000 dolazaka turista i 621.000 noćenja
Advent u Zagrebu
 Zvonimir Barisin / CROPIX

U Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ostvareno 238 tisuća dolazaka turista i 621 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od osam posto u dolascima i noćenjima, izvijestili su u utorak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

To pokazuju podaci sustava eVisitor za razdoblje od 20. prosinca 2019. do 6. siječnja 2020. godine, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić u izjavi koja se prenosi u priopćenju kaže da je realizirani blagdanski turistički promet premašio očekivanja, što dodatno potvrđuje činjenicu kako hrvatske destinacije kvalitetno i kontinuirano rade na razvoju cjelogodišnje turističke ponude.

"Kreirani su atraktivni sadržaji i bogati adventski programi koji su nas u pozitivnom ozračju uveli u 2020. godinu. Pred nama je vrlo izazovna turistička godina, ali puni smo optimizma u zadržavanje konkurentne pozicije naše zemlje na velikom međunarodnom tržištu“, izjavio je Staničić, dodavši kako je za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana najviše noćenja ostvareno s tržišta Hrvatske, Austrije, Slovenije, Njemačke i Italije.

Promatrajući turistički promet na obali, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u jadranskim je županijama ostvareno 134 tisuće dolazaka i 405 tisuća noćenja, dok je na kontinentu zajedno s gradom Zagrebom ostvareno 104 tisuće dolazaka i 216 tisuća noćenja.

Gledajući po županijama, najviše noćenja na obali realizirano je u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na kontinentu najviše noćenja ostvareno u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj te Međimurskoj županiji.

Po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Zagrebu, Opatiji, Poreču, Rovinju, Dubrovniku i Splitu, izvještavaju iz HTZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2021 03:10