OPTIMIZACIJA

Hrvatski telekom s početkom 2024. pripaja Iskon i zadržava ga kao brend

Regulatorno, pripajanje neće imati učinka, jer su HT i Iskon Internet regulatori i dosad promatrali kao zajednički biznis

Hrvatski Telekom

Hrvatski telekom najavio je na Zagrebačkoj burzi da planira pripojiti tvrtku Iskon Internet.

Hrvatski telekom za 100 milijuna kuna kupio je Iskon 2006. godine, ali ga je do sada držao kao odvojenu tvrtku.

U međuvremenu je telekomunikacijski regulator Hakom proglasio HT i Iskon u regulatornom smislu istim poslovnim subjektom pa sve regulatorne obveze koje ima HT ima i Iskon. Time je dokinuo jedan od glavnih razloga zašto je ta tvrtka ostala odvojena od matice HT-a.

HT je sad najavio da planira pripojiti Iskon svojoj matici s 1.1.2024. godine.

- Ciljani je datum stupanja pripajanja na snagu 1. siječnja 2024. godine, pri čemu je predviđeno da Iskon Internet d.d. nastavlja djelovati kao zaseban brend unutar Hrvatskog Telekoma d.d. - navode u HT-u.

Inače, HT je vlasnik 100 posto udjela u HT-u i njegov je trenutačni vlasnik društvo HT holding d.o.o.

HT navodi da će u skladu sa zakonom provesti postupak pripajanja društva.

- Sklopljen je Ugovor o prijenosu dionica društva Iskon Internet d.d., između HT holdinga d.o.o. kao društva prenositelja i Hrvatskog Telekoma d.d. kao društva preuzimatelja, što je pretpostavka za provedbu postupka pripajanja uz primjenu odredbe članka 531. Zakona o trgovačkim društvima o pripajanju u posebnim slučajevima („jednostavno“ pripajanje - navode u HT-u.

Trenutno je u postupku upis prijenosa dionica u sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu.

- Hrvatski Telekom d.d. će naknadno bez odgode objaviti kad bude sklopljen Ugovor o pripajanju između Iskon Interneta d.d. i Hrvatskog Telekoma d.d., sukladno člancima 517. i 531. Zakona o trgovačkim društvima - zaključuju u HT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:26