ZAMAH RASTA

Hrvatski Telekom 2022. zaključio s rastom prihoda od 2,2 posto: ‘Fokus nam je na daljnjem razvoju 5G mreže‘

I u nestabilnom okruženju, pojašnjeno je uz rezultate, uspjeli su premašiti očekivanja za prihode i organsku EBITDA-u nakon najmova

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

U 2022. godini organski prihodi Hrvatskog Telekoma povećani su za 2,2 posto zahvaljujući kontinuiranom zamahu rasta u području osnovnih usluga mobilnih i fiksnih telekomunikacija, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori. Dobri rezultati ostvareni u prvoj polovici godine doveli su do povećanja organske EBITDA-e nakon najmova za 0,8 posto u 2022., objavili su danas iz HrvatskogTelekoma.

Organska neto dobit veća je za 10,5 posto, prvenstveno kao rezultat normalizacije amortizacijskih troškova koji su najvišu razinu dosegnuli u prvoj polovici 2021. godine.

"Usprkos izazovnom gospodarskom okruženju, organska ulaganja ostala su na istoj razini kao prethodne godine i ukupno su iznosila 1,7 milijardi kuna (231 milijun eura) te su predstavljala daleko najveća ulaganja na tržištu i doprinos HT-a digitalizaciji Hrvatske", poručuju iz HT-a.

I u nestabilnom okruženju, pojašnjeno je uz rezultate, uspjeli su premašiti očekivanja za prihode i organsku EBITDA-u nakon najmova. Dobri poslovni rezultati omogućili su ubrzavanje ulaganja tako da su kapitalna ulaganja nakon najmova premašila inicijalni plan za 2022.

HT je 2022. godine stavio poseban naglasak na izgradnju optičke infrastrukture i implementaciju fiksne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA). Kao rezultat tih aktivnosti, HT-ova FTTH mreža, daleko najveća u zemlji, ostvarila je stopu rasta od 21% u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano povezivanje optikom za više od pola milijuna kućanstava. HT je istovremeno i dalje fokusiran na ulaganja u razvoj 5G mreže, kojom je trenutno pokriveno oko 100 gradova u Hrvatskoj i više od 2 milijuna ljudi.

"HT je osvojio umlautove nagrade "Best in Test" za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu u Hrvatskoj. Osim toga, kvaliteta mobilne mreže HT-a dodatno je potvrđena osvajanjem nagrade Ookla Speedtest za najbržu 5G mrežu te nagrade za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj četvrtu godinu zaredom", ističe se u rezultatima.

Na početku 2023. u HT-u očekuju da će izazovi iz 2022. godine i dalje biti prisutni. Inflacijski pritisci i dalje će utjecati na troškove i raspoloživi dohodak korisnika, energetsko tržište ostat će nestabilno te je predviđeno usporavanje rasta hrvatskog BDP-a.

Osvrćući se na poslovne rezultate za 2022., Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

"U vrlo zahtjevnoj godini te usprkos sve većim izazovima u makroekonomskom okruženju, uz inflacijske pritiske i dosad nezapamćene cijene energenata, uspješno smo ostvarili dobre poslovne rezultate što nam je omogućilo da ulaganja održimo na prošlogodišnjoj razini.

U 2022. godini dodatno smo ojačali vodeću poziciju svoje mreže, ponovno prepoznate kao najbolje mobilne i fiksne mreže u Hrvatskoj. Svojom predanošću ulaganjima, povećanjem optičke infrastrukture na 100.000 novih kućanstava i jačanjem vodećeg statusa 5G mreže osigurali smo da naši korisnici uživaju u najboljem korisničkom iskustvu. Istovremeno, zahvaljujući snažnoj usredotočenosti na korisnike i zaposlenike, zadovoljstvo korisnika i angažman zaposlenika dosegnuli su rekordne razine.

Makroekonomski izazovi iz 2022. bit će prisutni i ove godine, međutim ostajemo predani svojim planovima, ulaganjima i pružanju podrške nacionalnim ciljevima jer su digitalna infrastruktura i usluge koje pružamo ključne poluge rasta."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 14:08