BASF Start-up Science

Hrvatski startupi finalisti regionalnog natječaja za najbolju inovaciju za smanjenje zagađenja zraka

Prvo mjesto pripalo je startupu Milkywaste iz Slovenije. Ovaj startup predstavio se idejom za biorazgradivo pakiranje dobiveno iz mliječnih bjelančevina
BASF Startup Science Demo Day: pobjednik

Hrvatski startupi Jellyfish i CatSolAir System sudjelovali su u finalu regionalnog natječaja za najbolju inovaciju za smanjenje zagađenja zraka na Balkanu pod nazivom BASF Start-up Science. Tim đakovačkog startupa Jellyfish kojeg čine voditelj Jurica Perko te članovi Zvonimir Perko i Dinko Mandurić predstavio je rješenje za integraciju punionica za električna vozila u postojeći sustav javne rasvjete, dok je CatSolAir System pod vodstvom asistentice s Laboratorija za inženjerstvo okoliša Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lucije Radetić i uz pomoć člana tima Jana Marčeca predstavio svoju ideju za pročišćavanje zraka solarnom fotokatalizom u CPC reaktoru.

Prvo mjesto pripalo je startupu Milkywaste iz Slovenije. Ovaj startup predstavio se idejom za biorazgradivo pakiranje dobiveno iz mliječnih bjelančevina.

image
BASF Startup Science Demo Day: sudionici

"BASF Startup Science je još jedna hvale vrijedna inicijativa koja mladima pruža priliku da pokrenu i ubrzaju razvoj svojih rješenja u smjeru korištenja čiste energije i očuvanja okoliša. Izuzetno smo ponosni što je naša ideja prepoznata i što smo imali mogućnost predstaviti naše rješenje kao komponentu koncepta pametnih gradova. Čestitamo svim finalistima na vrhunskim idejama i želimo im puno uspjeha u daljnjem razvoju. Vjerujemo da će uključivanje mladih i ambicioznih ljudi i promjene koje dolaze s inovacijama osigurati veću kvalitetu življenja u našim sredinama", voditelj Jellyfish tima Jurica Perko povodom sudjelovanja na Demo Day-u.

Voditeljica CatSolAir System-a Lucija Radetić izjavila je kako ona i njezin tim nemaju namjeru usporiti u daljnjem razvoju svojeg rješenja.

"Bila nam je iznimna čast sudjelovati u finalu BASF Startup Science natječaja i biti u tako dobrom društvu finalista. Premda nismo osvojili glavnu nagradu, sretni smo što je naša ideja prepoznata i uvrštena među finaliste, stoga nastavljamo dalje s radom s još većim entuzijazmom", istaknula je Lucija Radetić.

Natječaj BASF Start-up Science je najveći regionalni natječaj iz područja održivog razvoja i namijenjen je startup idejama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Inovatori su se, između ostalih, bavili pitanjima ekološkog prijevoza, rješenjima za parkiranje i mogućnostima za održivu poljoprivredu.

image
BASF Startup Science Demo Day: žiri

Simon Franko, izvršni direktor tvrtke BASF za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Srbiju i jedan od članova stručnog žirija smatra da je još jednom potvrđeno kako je ova regija podarila jako puno talentiranih i inovativnih mladih ljudi.

''Kvaliteta zraka jedan je od najvećih izazova suvremenog doba i tema koja je u fokusu svakog pojedinca. Iznimno mi je drago što toliko dobrih rješenja za ovo važno pitanje dolazi upravo iz naše regije. Imali smo priliku saznati kako mladi inovatori razmišljaju o ovoj temi i podijeliti s njima naše višegodišnje iskustvo iz područja kvalitete zraka, a posebno mi je zadovoljstvo što ćemo omogućiti barem inicijalni razvoj njihovih startup ideja”, napomenuo je Franko.

BASF Start-up Science natječaj organizirala je kemijska tvrtka BASF, europski lider u istraživanju i razvoju. Natječaj je trajao tri mjeseca, a priliku da prijave ideju koja se odnosi na smanjenje zagađenja zraka imali su mladi inovatori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Nagradni fond uručen najboljoj ideji iznosio je 5000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:33