Raste i dalje

Hrvatski startup Meddox u dva mjeseca privukao više od 4000 korisnika

Prva aplikacija za pohranu medicinske dokumentacije i jedan od prvih naših zdravstvenih startupa krajem ljeta pustio je svoj proizvod na Google Play Store
Maja Bogović i Vesna Babić
 Boris Kovacev/Cropix

Hrvatski startup Meddox u dva je mjeseca privukao više od 4000 korisnika. Prva mobilna aplikacija za pohranu medicinske dokumentacije i jedan od prvih hrvatskih zdravstvenih startupa potiho je krajem ljeta pustio svoj proizvod na Google Play Store.

Raste i dalje, iako u Hrvatskoj nešto slično već postoji. Portal zdravlje, kao dio državnog IT sustava CEZIH, na jednome mjestu objedinjuje medicinsku dokumentaciju od pregleda i testiranja obavljenih u bolnicama i drugim institucijama u državnom zdravstvu.

Vesna Babić, suosnivačica Meddoxa, kaže da su se odlučili na drugačiji pristup i, umjesto zdravstvenog sustava, u središte priče stavili pacijente, odnosno građane.

Na jednome mjestu

- Čak i u CEZIH-u dio dokumentacije nije dostupan svim liječnicima koje građani posjećuju, a dokumentacija iz privatnih zdravstvenih ustanova uopće niti ne može biti uključena u taj sustav. Smisao je Meddoxa da svatko od nas ima svoju medicinsku dokumentaciju na jednome mjestu i uvijek kod sebe na mobitelu - kaže Babić.

Pojašnjava da se dokumentacija u aplikaciju unosi na dva načina. Prvi je fotografiranjem, a drugi otvaranjem dokumenta u aplikaciji Meddox nakon čega ga ona obradi i učini pretraživim.

- Na taj je način moguće pohraniti i covid-putovnicu, pa mnogi našu aplikaciju koriste i za to. A sva je dokumentacija dostupna u svakom trenutku jer je u cloudu - ističe Babić.

Dodaje da iza svega toga postoji širi smisao. Prema istraživanju McKinseyja iz srpnja prošle godine, veća briga o zdravlju i pažljivije uzimanje lijekova, odnosno točno praćenje terapije mogu u razdoblju od 20 godina smanjiti globalna izdvajanja za zdravstvo do 40 posto. No, to mogu jedino građani koji su zdravstveno pismeni.

- Meddoxom želimo omogućiti građanima da preuzmu kontrolu nad svojim zdravstvenim podacima i da unaprijede razumijevanje zdravstvenih informacija te samim time vode bolju brigu o vlastitom zdravlju - kaže Babić.

Kao primjer navodi da aplikacija nudi usporedbu laboratorijskih rezultata korisnika. Tako kroz lako razumljive grafove prikazuje pregled rezultata kako bi se na vrijeme uočile snižene ili, pak, povišene vrijednosti. Babić, koja je gotovo dva desetljeća radila u farmaciji, kaže da im aplikacija prepoznaje više od 1000 laboratorijskih parametara. Naglašava da je inicijalno na ideju za aplikaciju došla poslovna partnerica Maja Bogović, koja je osnivačica i direktorica portala za traženje posla Danasradim.hr te bivša srednja menadžerica s bogatim iskustvom u vođenju nabave u Ipercoopu i Konzumu.

- Zdravstvo se razlikuje od države do države, ali su potrebe pacijenta svugdje iste - napominje Bogović.

Razvijeno u lockdownu

Pojašnjava da je ideju o razvoju Meddoxa dobila prije dvije godine. Nakon Global Innovation Summita, na kojem je kao jedan od najvažnijih segmenata razvoja u sljedećem razdoblju postavljeno zdravlje i starenje stanovništva, počela je razmišljati o tome koji bi proizvod bio svakome potreban. U realizaciju je, pak, krenula lani kad je počeo lockdown.

Vesna Babić kaže da su razradile ideju i zatim uključile stručnjake te su već na ljeto imali prvu funkcionalnu specifikaciju aplikacije i okvirni dizajn. Onda su potražile investitore.

- Prezentirale smo ideju obitelji i prijateljima te je dvoje od njih uložilo u naš startup. Zatim smo osnovale tvrtke i naručile izradu aplikacije od softverske tvrtke Blue Factory iz Virovitice. Uglavnom, od ideje do plasmana aplikacije na Google Play Storeu prošlo je oko godinu dana - kaže Babić.

Vesna Babić: Mi ne dajemo dijagnoze

Osim predstavljanja iPhone verzije aplikacije, Vesna Babić, suosnivačica prvoga hrvatskog zdravstvenog startupa, navodi kako im je intencija u Meddox dodati i niz novih mogućnosti. Tako su, za ilustraciju, u bliskoj budućnosti u planu podsjetnik za pijenje lijekova i kontrolne preglede te mogućnost podjele informacija o zdravlju s ukućanima. Ipak, naglašava, nastavit će se i dalje brinuti o sigurnosti i privatnosti.

- Meddox nije medicinski proizvod. Mi ne interpretiramo podatke niti dajemo dijagnoze, ali imamo sigurnost na razini bankarskih aplikacija i po pitanju privatnosti smo usklađeni s GDPR-om - zaključuje Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:19