Rekordna uplata

Hrvatske šume uplatile 42 milijuna kuna gradovima i općinama, najviše dobili Nijemci

Više od milijun kuna od šumskog doprinosa primile su još općine Bošnjaci, Viljevo i Grad Novska
 Matija Djanjesic/Cropix

Hrvatske šume uplatile su u prvom tromjesečju ove godine dosad rekordni iznos šumskog doprinosa od 42 milijuna kuna općinama i gradovima na čijem teritoriju sijeku šume. Toliki iznos doprinosa Hrvatske šume isplaćivale su donedavno tijekom cijele godine.

- Proteklih godina prosječna godišnja obaveza Hrvatskih šuma za šumski doprinos iznosila je pedesetak milijuna kuna. Novim Zakonom o šumama iz srpnja 2018. stope šumskog doprinosa gotovo su udvostručene i sada iznose pet posto, odnosno deset posto za potpomognuta područja - ističu u tom državnom poduzeću.

Kada se podaci o ovogodišnjim isplatama šumskog doprinosa usporede s ukupnim prihodima lokalne samouprave, pojedinim općinama prihod od šumskog doprinosa predstavlja jedan od glavnih izvora potrošnje. Primjerice, Općini Nijemci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je na ime šumskog doprinosa primila najveći šumski doprinos u prvome kvartalu ove godine, od 1,5 milijuna kuna, a za cijelu godinu očekuje ukupno 4 milijuna kuna.

Više od milijun kuna u prvom tromjesečju ove godine na ime šumskog doprinosa primile su još samo općine Bošnjaci (Vukovarsko-srijemska županija), Viljevo (Osječko-baranjska) i Grad Novska u Sisačko-moslavačkoj županiji. I općinskim proračunima Bošnjaka i Viljeva šumski doprinos jedan je od najvećih prihoda od poreza i doprinosa.

Ako se uzme u obzir da je još pedesetak općina i gradova primilo u prva tri mjeseca više od pola milijuna kuna šumskog doprinosa, može se očekivati da će gotovo svaka deseta jedinica lokalne samouprave na kraju godine imati na računu više od milijun kuna prihoda od šumskog doprinosa.U Hrvatskim šumama upozoravaju na to da se prihodi od šumskog doprinosa mogu koristiti isključivo za infrastrukturne projekte. Poštuje li se ta obveza, kontrolira Državni ured za reviziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:39