JEDINSTVENI FORMAT

Hrvatska uspostavila sustav za podizanje razine sigurnosti viza u schengenskom prostoru

U cilju izdavanja i kontrole digitalnih viza, MUP je nadogradio nacionalnu infrastrukturu

Jure Sertić, glavni direktor AKD-a

 Ronald Goršić/cropix/Ronald Goršić/cropix

Republika Hrvatska je uspostavila Nacionalni sustav za kreiranje i izdavanje vidljivih digitalnih pečata na obrascu vize, koji je integriran s europskim viznim sustavom. Time je RH u potpunosti usklađena s Provedbenom odlukom Komisije C(2020) 2672 o uvođenju digitalnog pečata na jedinstveni format za vize kao i pripadajućim ICAO standardima.

image

Davor Bozinovic

Nera Simic/

- Ovaj projekt visokog prioriteta je realiziran u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i AKD-a. Njime su stvoreni preduvjeti koji su bili nužni za ostvarivanje ciljeva Vlade RH u kontekstu jačanja sigurnosti Schengenskog prostora kojeg će Republika Hrvatska postati članicom u skoro vrijeme. U cilju izdavanja i kontrole digitalnih viza, MUP je nadogradio nacionalnu infrastrukturu javnog ključa te prilagodio sustav za nadzor državne granice kako bi se na graničnim prijelazima mogle očitavati vize drugih država članica izdanih prema novom standardu, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.

image

Jure Sertić, glavni direktor AKD-a

Ronald Goršić/cropix/Ronald Goršić/cropix

- AKD je svoju vodeću poziciju u području implementacije usluga u domeni sigurnosti, identiteta i kriptografije, ponovno dokazao realizacijom ovog, za Republiku Hrvatsku, važnog projekta. U ovom sustavu AKD pruža uslugu zaprimanja zahtjeva za kreiranje vidljivih digitalnih pečata, obradu osobnih podataka, kriptografsko potpisivanje podataka, kreiranje koda u propisanom formatu te dostavu jedinstvenog koda u Nacionalni informacijski sustav za izdavanje viza, izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 22:52