Svjetska ljestvica talenata

Hrvatska se pomakla za jedno mjesto, ali i dalje nije u stanju zadržati talente

Izvješće o talentima ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe
Ilustracija, radnici
 Getty Images

Hrvatska se na ovogodišnjoj svjetskoj ljestvici talenata popela za jedno mjesto pa sada, kako pokazuje novo izvješće Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, zauzima 53. mjesto od ukupno 63 zemlje koje su bile obuhvaćene istraživanjem.

Izvješće o talentima ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe kako bi mogla stvoriti temelj za povećanje konkurentnosti i gospodarski rast. Ocjene se daju na temelju tri ključna faktora - ulaganja i razvoja, zatim, faktoru privlačnosti zemlje da zadrži svoje i privuče strane talente, te faktoru spremnosti, odnosno mogućnosti zemlje da udovolji zahtjevima tržišta rada za talentiranim osobama. Navedena tri faktora sadrže ukupno 32 pokazatelja.

Iako je Hrvatska blago poboljšala svoju poziciju na svjetskoj ljestvici, i dalje ostaje u donjem dijelu tablice. Ove smo se godine najbolje pozicionirali po faktoru ulaganja i razvoja, po čemu smo zauzeli 36. mjesto u svijetu, dok smo po faktoru privlačnosti za zadržavanje vlastitih i privlačenje tuđih talenata pri samom dnu ljestvice, na 61. mjestu. Loše stojimo i po ocjeni faktora spremnosti zemlje za udovoljavanjem zahtjevima tržišta rada za kvalificiranom radnom snagom, po čemu smo tek na 60. mjestu u svijetu.

- Ovogodišnje izvješće IMD-a pokazuje da smo se pomakli prema vrhu za jedno mjesto, ali pokazalo je da ne možemo biti zadovoljni 53. mjestom - poručio je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK), partnerske institucije IMD-a. Dodao je kako nas treba duboko zabrinuti nesposobnost da zadržimo talente.

Inače, najbolje pozicionirana zemlja na svjetskoj ljestvici talenata i dalje je Švicarska. Slijede Danska, Švedska, Austrija i Luksemburg. Među 10 zemalja koje su svjetske oaze za talente, samo je jedna zemlja - Singapur, izvaneuropska. Njemačka je na 11. mjestu, SAD na 12., a Kanada na 13. mjestu. S druge strane, na začelju ljestvice je Mongolija, dok su neznatno bolje od nje plasirane Venezuela i Brazil, pokazuje izvješće.

Za Hrvatsku je poseban problem što su na svjetskoj ljestvici talenata bolje od nje plasirane gotovo sve nove članice EU. Tako je Estonija na 27. mjestu, Litva na 28., Slovenija na 31., Latvija na 34., Poljska na 37., a Češka na 39. mjestu, dok je Mađarska 45., a Bugarska 53. Među novim članicama Unije, iza nas su jedino Rumunjska, koja je zauzela 55. mjesto, i Slovačka, koja je na 57. mjestu. Bolje od nas, pokazuje izvješće, plasirana je i Ukrajina, pa čak i Indonezija, Filipini i Jordan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:02