Zeleni sajam

Hrvatska partner vodećeg međunarodnog sajma poljoprivrede u Berlinu. Dolazi i Plenković

61 država sudionica, 1800 domaćih i stranih izlagača, 100.000 proizvoda iz cijelog svijeta
Zeleni sajam

Zeleni tjedan je vodeći međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Jubilarni 85. Zeleni tjedan, vodeći međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije, održat će se od 17. do 26. siječnja 2020. godine u Berlinu, a zemlja partner ovogodišnjeg izdanja je – Hrvatska.

O važnosti ovog sajma koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta za europsku i svjetsku poljoprivredu te odnose među zemljama najbolje govore zaista impresivne brojke: 61 država sudionica, 1800 domaćih i stranih izlagača, 100.000 proizvoda iz cijelog svijeta, 400.000 posjetitelja, 118.200 m2 izložbenog prostora .

Hrvatska i Njemačka iz godine u godinu ponovno potvrđuju da su prijateljske zemlje, i to ne samo u diplomatskim i gospodarskim odnosima. Kao zemlja partner ovogodišnjeg Zelenog tjedna, Hrvatska će Berlinu, Njemačkoj i svijetu predstaviti svoju poljoprivredu i prehrambenu industriju.

IGW 2019
- Kroatien -
IGW 2019
- Croatia -
IGW 2019
Zeleni sajam

Hrvatsku, podijeljenu u četiri okusom karakteristične regije – Istru, Slavoniju, Dalmaciju i središnju Hrvatsku – će predstaviti pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji će izložiti brojne hrvatske gastronomske delicije i autohtone zaštićene proizvode, a posjetitelji sajma će imati i jedinstvenu priliku okusiti proizvode Hrvatske u nacionalnom restoranu u Hali 10, gdje će renomirani hrvatski kuhari pripremati prepoznatljiva tradicionalna hrvatska jela.

IGW 2019
- Halle 1.2 -
Zeleni sajam

Posjetitelji Zelenog tjedna imat će priliku isprobati sve hrvatske delikatese, sudjelovati u brojnim nagradnim igrama i osvojiti ukusne nagrade, svježe stigle iz Hrvatske - u fužima s tartufima, janjećim kotletima, rižotu s plodovima mora, ribi, pašticadi, purici s mlincima, štruklima i mnogim drugim delicijama iz zemlje koju odlikuje bogatstvo pejzaža, poljoprivrednih kultura i okusa.

IGW 2019
- Tierhalle -

IGW 2019
- Livestock hall -
IGW 2019
Zeleni sajam

Program Zelenog tjedna

ČETVRTAK – SVEČANA CEREMONIJA OTVARANJA

Četvrtak, 16. siječnja u 18:00 sati

U berlinskom City Cube-u, kojem će prisustvovati predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović te brojni visoki dužnosnici iz Hrvatske i svijeta.

Izjave za medije predviđene su nakon završetka svečane ceremonije.

PETAK - OBILAZAK SAJMA I KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Petak, 17. siječnja u 8:00 sati

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i njemačka ministrica poljoprivrede Julija Klöckner službeno će otvoriti Sajam obilaskom hrvatskih izlagača (Hala 10.2., Messe Berlin), nakon čega će u 9:00 sati uslijediti konferencija za medije na kojoj će sudjelovati ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i veleposlanik Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota.

Na svečanoj ceremoniji Hrvatsku će predstavljati hrvatski tenor svjetskog glasa Đani Stipaničev te istaknuta kazališna glumica i pjevačica Renata Sabljak te mlada plesno – pjevačka skupina „Folklorelektro“, kao i pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tijekom trajanja Sajma u zajedničkoj hali 10.2. Posjetitelji sajma imat će jedinstvenu priliku uživati u prepoznatljivim hrvatskim tradicionalnim jelima pripremanima od hrvatskih namirnica u nacionalnom hrvatskom restoranu na berlinskoj adresi u hali 10.

IZLAGAČI

Pedesetak hrvatskih izlagača, velikih i malih, predstavit će najbolje hrvatske proizvode na više od 1000 m2 izložbenog prostora:

HRVATSKE ŠUME već stoljećima primjenjuju u svom gospodarenju princip potrajnosti i stoga iz šume uzimaju znatno manje drveta nego ga priraste, a kako pri izuzimanju uglavnom odabiru lošija stabla, izlazi da su naše šume sve ljepše što se s njima više gospodari. Mnoge ljude brine kad prolazeći npr. Slavonijom, vide posječene veće dijelove šume, misleći da su šumari napravili čistinu. U krivu su. Ono što izgleda kao čistina zapravo je mlada šuma, stara tek nekoliko godina. A kad i padne jedan hrast to treba gledati kao na rođenje njih nekoliko tisuća, koji ne mogu živjeti u sjeni svog roditelja i jedva čekaju svoju šansu. Ukoliko procijenimo da nema dovoljno mladih sadnica od prirode tada se unose kvalitetne sadnice uzgojene u našim rasadnicima.

Zagreb, 141019.
Okuje.
Sakupljanje i otkup zireva. 
Na fotografiji: beracica Vera Rak. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ANDRIJA ŠTAMPAR jedan je od centara medicinske izvrsnosti u Republici Hrvatskoj koji već 70 godina unaprjeđuje i razvija aktivnosti u području zaštite zdravlja, poboljšanja kvalitete i očuvanja okoliša. Zavod djeluje kao znanstveno-nastavna ustanova čiji je cilj zaštita zdravlja ljudi, a misija se očituje u pružanju usluga iz područja javnoga zdravstva, poštujući pritom najviše standarde društveno odgovornoga ponašanja i znanstveno utemeljenih spoznaja.

HRVATSKA AKADEMIJA IZVRSNOSTI MASLINE I MASLINOVOG ULJA za misiju ima promicati vrijednosti i blagodati masline i maslinovog ulja na zdravlje čovjeka te istraživati i razvijati uzgoj, proizvodnju, preradu i tržišni plasman maslina i proizvoda od masline.

STANCIJA SAN ANTONIO osnovana je 2008. U ekološkom uzgoju obrađuje 7000 stabala maslina od kojih su najpoznatije sorte: Buža ženska vodnjanska, Karbonaca, Istarska bjelica i Leccino. Od 2014. godine proizvode dvije vrste ekstra djevičanskog maslinovog ulja isključivo od svojih maslina. Prva vrsta su monosorte: Istarska bjelica, Buža ženska vodnjanska, Karbonaca, Leccino. Druga vrsta je mix ulja koji sadrži više sorti maslinovih ulja. Osvojili su više od 20 nagrada na svjetskim i domaćim natjecanjima.

UDRUGA PROIZVOĐAČA BUČINOG ULJA HRVATSKE osnovana je 2011. s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja proizvodnje bučinog ulja, stvaranja robne marke, zaštite proizvoda posebne kvalitete, zajedničkog nastupa proizvođača prema tijelima i institucijama Republike Hrvatske te poticanja i organiziranja izvoza. U Hrvatskoj djeluje 20-tak vlasnika uljara i prerađivača koji su razvili kooperativne odnose s OPG-ima. Sjedište Udruge je u Ivanić-Gradu.

PROIZVOĐAČKA ORGANIZACIJA „PZ JABUKAHR“ predstavlja organizaciju istaknutih proizvođača jabuke koja svoje proizvode plasira na domaća i inozemna tržišta. Trenutno broji 15 proizvođača s proizvodnim površinama većim od 250 hektara, prosječnim godišnjim prinosima većim od 7.000 tona te daljnjom tendencijom rasta. Organizacija vodi brigu o kompletnoj proizvodnji, preuzima brigu o transportu ubrane robe, vrši uslugu skladištenja, sortiranja, pakiranja te distribucije. Posjeduje i liniju za proizvodnju 100% prirodnog soka od jabuke s kojim je prisutna u mnogim renomiranim trgovačkim lancima u RH.

OPG ŠARČEVIĆ ILIJA na kojem je osnovna djelatnost je proizvodnja lješnjaka, a dodatna djelatnost je proizvodnja proizvoda od čipke. Nasadi lijeske su podignuti 2006. godine na površini od 6 hektara, odnosno 2800 stabala. Rad na njivama se obavlja potrebnom mehanizacijom, a u ostalim poslovima poput orezivanja i berbe sudjeluje cijela obitelj.

TVRTKA NAŠE KLASJE je nastala 2001. godine kao greenfield investicija u proizvodnji prehrambenih proizvoda s ciljem kreiranja, razvoja i prodaje inovativnih proizvoda. Danas posjeduje dvije tvornice u kojima se proizvode dvije grupe proizvoda – svježa tjestenina i sirovine za pekarstvo. U proizvodnji svježe tjestenine tvrtka zauzima vodeće mjesto na domaćem tržištu. Sve proizvode uspješno prodaju na domaćem i stranom tržištu.

Orebic, poluotok Peljesac, 120214.
Marija Jurkovic iz Orebica na poluotoku Peljesac pronalazi tartufe u sumama nedaleko od  svoje kuce a posluzuje ih u restoranu svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.Na fotografiji: crni zimski tartufi pronadjeni na Peljescu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Japanci obožavaju hrvatske tartufe

OBRT MA CHERIE iz Sesveta uz voćne rakije i likere proizvodi i luksuzne kozmetičke proizvode.

PROMES CVANCIGER je tvrtka čiji je najpoznatiji proizvod Sisačka salama koja nosi oznaku „Izvorno hrvatsko“. I ostale polutrajne i trajne mesne prerađevine spravljaju se na tradicionalan način, što jamči oznaka „Tradicijski proizvod“ Hrvatske obrtničke komore. Cijela proizvodnja zasniva se isključivo na sirovini domaće proizvodnje, u skladu s HACCP sustavom i pod stalnim veterinarsko-sanitarnim nadzorom. Promes Cvanciger surađuje sa 150 OPG-a.

TVRTKA GRBIĆ bavi se vlastitom proizvodnjom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kooperativnom proizvodnjom s malim proizvođačima, trgovinom, doradama i uslugama. Posjeduje oko 100 ha vlastitih površina, 200 ha zemlje u zakupu, a s površinom od oko 2.500 ha opslužuje oko 80 OPG-a u kooperativnoj proizvodnji. Tvrtka ima i vlastitu poljoprivrednu apoteku te vlastiti EKO uzgoj ovaca, janjaca i crne slavonske svinje.

POLJOPRIVREDNA ZADRUGA VRBNIK osnovana je 1904. s ciljem rješavanja problema lokalnog stanovništva – otkupa stoke, grožđa, povrća i voća. Danas se isključivo bavi vinarstvom i otkupom grožđa, a u vlasništvu ima nekoliko ugostiteljskih objekata. Poljoprivredna zadruga Vrbnik danas okuplja 125 punopravnih članova i ponosi se suvremenim proizvodima koji nastaju na plodnim vrbničkim poljima.

KAMPANJOLA je prvo domaće eko pivo, tj. bira koja se radi od sastojaka koji nisu tretirani pesticidima, herbicidima i konzervansa. Biranu su otvorili istarski eko proizvođači Darko Pekica i Dorian Siljan. Ekološki certifikat koji posjeduju označava da su sladovi, nezaslađene žitarice i hmelj koji se koriste u proizvodnji iz ekološkog uzgoja te da su proizvedeni u skladu s održivom poljoprivrednom praksom.

TVRTKA S.I.C. posluje od 1994., danas sa sjedištem u Višnjanu u Istri. Svoju današnju djelatnost započinje obavljajući otkup te veleprodaju i maloprodaju svježe i smrznute ribe. Tradicija i dugogodišnje poslovanje prerastaju u stabilnu respektabilnu tvrtku koja danas broji preko 160 zaposlenih i jedan je od lidera na tržištu Republike Hrvatske u području uvoza, prerade i distribucije ribe, plodova mora i ribljih delikatesa vrhunske kvalitete.

Kaldir kod Motovuna, 240413.
Reakcije istarskih vinara nakon sto se saznalo da je Slovenija zastitila ime Teran.Nikola Benvenuti.
Foto:Roberto Orlic / CROPIX
Roberto Orlić / CROPIX
Nikola Benvenuti, predsjednik Vinastre

VINISTRA je udruga vinogradara i vinara Istre osnovana 1994. radi pružanja stručne pomoći članovima, povezivanja proizvođača i zastupanja njihovih interesa, njegovanja i održavanja tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, promidžbe vina te stvaranja imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda. Udruga danas broji oko 100 članova, a ukupna proizvodnja vina procjenjuje se na 15.000 hl, od čega oko 2000 hl čine kvalitetna vina.

ZIGANTE TARTUFI D.O.O. - vodeća hrvatska tvrtka za preradu i prodaju tartufa – osnovana je Godine 1992. sa sjedištem u Plovaniji, nedaleko od Buja. Danas je to najsuvremenija tvornica za preradu i konzerviranje tartufa u Europi, ukupne površine oko 1600 m2.

TVRTKA MIŠLOV osnovana je 2001. godine sa sjedištem u mjestu Kali na otoku Ugljanu. Glavna djelatnost tvrtke je ulov male plave ribe (srdele i inćuna). Ulov se obavlja brodovima plivaričarima Rošo i Cicilo. Dugogodišnji rad članova obitelji Mišlov na ulovu i uzgoju tuna, kao i generacijama predaka stjecano iskustvo u ribolovu plave ribe, pridonijelo je dugogodišnjoj uspješnosti tvrtke.

TERRA MARASCAE je tvrtka kćer Dalmaconsult d.o.o. iz Omiša. Bavi se sadnjom jedinstvene višnje maraske u skladu s prirodom i proizvodnjom premium proizvoda od njenih plodova. Sjedište je u Rubićima, malom dalmatinskom zaseoku u općini Šestanovac, na nadmorskoj visini od oko 400 m i 8 km zračne udaljenosti od mora. Najuži projektni tim tvrtke sastoji se od mladih, motiviranih stručnjaka koji zajedno stvaraju nešto novo.

STELLA CROATICA strastveno njeguje identitet Dalmacije kroz dalmatinske delikatese, ekološke proizvode i cjelokupnu baštinu Zagore. Prije gotovo 20 godina ova tvrtka započela je jedinstveno putovanje otkrivajući sve ljepote mediteranske i dalmatinske tradicije koja oduzima dah. Od tada stvara jedinstvene slastice, ali i prirodne kozmetičke proizvode inspirirane tradicijom.

UDRUŽENJE VINO DALMACIJE jedno je od 4 regionalna udruženja proizvođača vina koja djeluju unutar krovnog Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Osnovano je početkom 2012. u Splitu s ciljem okupljanja i strukovnog povezivanja te stručnog usavršavanja vinara iz Dalmacije. Poseban naglasak stavljen je na stvaranje zajedničkog standarda kvalitete vina, građenje ugleda hrvatskih vina na svjetskom tržištu te očuvanje vinske baštine.

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO KRSTIČEVIĆ osnovano je 2003. Na imanju rastu nasadi mandarina, limuna, naranči i smokava. Iskorak je napravljen 2013. kada je ovo poljoprivredno gospodarstvo, kao prvo u dolini Neretve, uvedeno u sustav ekološke proizvodnje. Proizvode sokove od mandarina, arancine, suhe smokve i marmelade koje su višestruko nagrađivane i po kojima je ovaj OPG posebno prepoznat u širem krugu potrošača.

BLATO 1902 je utemeljeno 1902. godine kao Hrvatska težačka zadruga. Djelatnost društva temelji se na proizvodnji, preradi i prodaji vina i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, otkupu suhih smokava i rogača te njihovoj preradi u specijalne rakije. Osim poljoprivredne proizvodnje bave se ugostiteljstvom i trgovinom. Tvrtka surađuje s više od 500 kooperanata i u 100% – tnom je vlasništvu malih dioničara.

KLASTER „HRVATSKOG PRŠUTA“ osnovan je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore te drugih mjerodavnih institucija. Osnovni cilj udruživanja proizvođača je povećanje konkurentnosti uz zajednički nastup na domaćem i europskom tržištu. Klaster broji 24 redovna člana, te dva podupiruća, što obuhvaća oko 95% ukupne pršutarske proizvodnje u Hrvatskoj.

PR

UDRUGA PROIZVOĐAČA PAŠKOG SIRA OTOKA PAGA utemeljena je 2005. s ciljem zaštite i promocije paškog sira, a okuplja sve registrirane proizvođače paškog sira. Paški sir je najpoznatiji i najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj koji se na otoku Pagu proizvodi od davnina. Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja, a posebnu vrijednost mu daje i morska sol.

OPG VUČKOVIĆ raspolaže sa 4 ha crnog grožđa Cabernet Sauvignon, točnije 13.000 trsova i pola ha Graševine, koje od 2005. prerađuju u vino. Vinogradi im se nalaze u Oriovcu (Živalji) na 230 m nadmorske visine. Kažu kako im je najveći adut – kvaliteta.

UDRUGA GRAŠEVINA CROATICA najveća je udruga vinara Slavonije i Baranje i jedna od četiri regionalne vinske udruge u Hrvatskoj koje su nositelji nacionalne vinske strategije VINA CROATIA – VINA MOSAICA. Iako je osnovana s ciljem promocije graševine kao najvažnije hrvatske vinske sorte, danas Udruga Graševina Croatica promovira sve sorte vina koje proizvode njezini članovi te Slavoniju, Baranju i Podunavlje kao vinske i turističke destinacije.

PP ORAHOVICA smještena je u netaknutoj prirodi istočne Hrvatske, u predjelu između rijeke Drave na sjeveru i padina Papuka i Krndije na sjeverozapadu, uz rubove Parka prirode Papuk. PP Orahovica raspolaže s više od 10.700 ha obradivih površina, a zapošljava više od 300 radnika. Osnovne djelatnosti su ratarska, stočarska, voćarska, vinogradarska te ribnjačarska proizvodnja.

OPG KALIĆ ZVONIMIR je ekološki proizvođač tako da su industrijska konoplja koju proizvode i njezini proizvodi, pravi hrvatski proizvod. Glavna misija OPG-a Kalić Zvonimir je sačuvati potpuno prirodan proces uzgoja te ponuditi proizvode koji su izvorno netaknuto prirodni. Velika ljubav prema poljoprivredi i blagodatima koje priroda može dati bila je inspiracija za sadnju industrijske konoplje u srcu Slavonije, u Đakovu.

KUĆA MEDA ŽUPANJA nastala je udruživanjem OPG-a Danijela Čajko i OPG-a Krešimira Čolić. Ljubav prema pčelarstvu odlučili su podići na višu razinu, unaprijediti proizvodnju meda i s kvalitetnim domaćim, nadasve zdravim proizvodom, konkurirati na tržištu. S 250 košnica, Kuća meda proizvodi 10 vrsta sortnog, slavonskog meda, mješavine na bazi meda, cvjetni prah, propolis i matičnu mliječ.

ĐANIĆ OBRT djeluje u Općini Podgorač, u središtu Slavonije, na tromeđi puteva: 39km od Osijeka, 23km od Đakova i 11km od Našica. U toj se obitelji tradicionalno proizvode tipične slavonske rakije i likeri. U zadnjih par godina lepeza proizvoda proširena je i na neka netipična slavonska alkoholna pića kao što su limun, rogač i smokva.

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO FERBEŽAR iz Otoka diči se svojim tradicionalnim slavonskim proizvodima pripremljenim na tradicionalni način uz moderan pristup i suvremenu tehnologiju. Koriste najkvalitetnije sirovine od mesa “Crnih Slavonskih” svinja uzgojenih u prirodnim i ekološkim uvjetima. Proizvode kulen s oznakom zaštite podrijetla. U proizvodnji koriste i ekološke začine proizvedene na obiteljskim gospodarstvima diljem Slavonije.

RAVLIĆ je jedna od vodećih mesnih industrija na području Hrvatske koja proizvodi ukusno i zdravo meso i mesne proizvode. Moderna klaonica, smještena u blizini Osijeka, u Petrijevcima, jedan je od najmodernijih i najreprezentativnijih klaoničkih objekata u Hrvatskoj i šire. Tvrtka ima 50 mesnica na području od Rijeke do Vukovara, a planira širenje po cijeloj Hrvatskoj. Grupacija trenutno zapošljava više od 300 radnika.

TVRTKA KUTJEVO obuhvaća poslove u biljnoj, stočarskoj i vinogradarskoj proizvodnji te pratećem uslužnom sektoru. Vrhunsku kvalitetu vina potvrđuju brojne osvojene medalje na natjecanjima poput Concours Mondial de Bruxelles, Decanter World Wine Awards i Mundus Vini. Vrhunska graševina, Graševina Turković, Graševina de Gotho i predikatna vina zadnjih godina prepoznata su kao izvanredna od strane internacionalnih stručnjaka i enologa.

Atlantic Grupa
Novi logističko distribucijski centar Atlantic Grupe kraj Velike Gorice

ATLANTIC GRUPA je jedna od vodećih prehrambenih tvrtki u regiji s poznatim regionalnim robnim markama koje, uz asortiman vanjskih partnera, podržava snažan vlastiti sustav distribucije. Atlantic Grupa ukupno zapošljava oko 5300 ljudi. Sjedište kompanije je u Zagrebu, proizvodni pogoni se nalaze u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji, a tvrtke i predstavništva u 8 zemalja.

BADEL 1862 je najveći i najstariji proizvođač vina i alkoholnih pića u Hrvatskoj. Tvrtka je sinonim za jaka alkoholna pića u Hrvatskoj i široj regiji, a s pet vinarija u svom sastavu objedinjuje cjelokupno bogatstvo vinorodnog područja Hrvatske.

KOESTLIN više od 100 godina proizvodi kekse, čajna peciva, vafle, trajna slana peciva (štapići i pereci) te ekstrudirane proizvode tipa flips. Danas Koestlin zauzima prvo mjesto u izvozu keksa i vafla na tržištima bivše Jugoslavije i okolnih zemalja, dok u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto u prodaji keksa, a drugo u prodaji vafla. Koestlin 60% ukupne proizvodnje plasira na strana tržišta (Europa, Azija, Australija, SAD…).

GRUPA VINDIJA je vodeća prehrambena industrija u Hrvatskoj sa sjedištem u Varaždinu. Danas obuhvaća više od 1000 proizvoda, 14 poduzeća od kojih je 8 u Hrvatskoj, a 6 u zemljama regije. Zapošljava više od 4000 radnika te ostvaruje prosječni godišnji promet od 400 milijuna eura.

ŽITO je vodeća prehrambena grupacija u Slavoniji koja zapošljava 3000 ljudi. Bavi se proizvodnjom junadi, ratarskih proizvoda, šećera, ulja, brašna. Žito proizvodi najviše tovnih svinja u Hrvatskoj, a bavi se i proizvodnjom jaja.

TVRTKA GAVRILOVIĆ jedinstvena je u Hrvatskoj po dugom obiteljskom naslijeđu i među rijetkim je takvim obiteljskim tvrtkama u svijetu - tvrtkom danas upravlja deveta generacija obitelji Gavrilović. Mesna industrija Gavrilović opremljena je najmodernijim industrijskim strojevima i proizvodnim linijama, a proizvodni procesi udovoljavaju najstrožim zdravstvenim i higijenskim standardima u svim fazama proizvodnje.

ROBNA MARKA PIVAC danas je lider na hrvatskom tržištu s godišnjom proizvodnjom od 150.000 komada pršuta i sinonim za vrhunske suhomesnate delicije, dok priča o mesnoj industriji Braća Pivac počinje 1952. u Vrgorcu. Grupa Pivac obuhvaća još dvije mesno-prerađivačke tvrtke – PPK karlovačku mesnu industriju i Mesnu industriju Vajda. S više od 2000 zaposlenika, jedna je od najvećih i najrespektabilnijih mesnih industrija u ovom dijelu Europe.

FORTENOVA GRUPA je jedna od najvećih tvrtki na području jugoistočne Europe s preko 50.000 zaposlenih, a posluje u tri ključne djelatnosti: maloprodaji i veleprodaji, prehrani i poljoprivredi, dok je netemeljno poslovanje grupirano u posebnom holdingu. Fortenova upravlja i najvećim poljoprivrednim površinama u Europi i ima raznovrsnu proizvodnju koja uključuje žitarice, uljarice, farme stoke, proizvodnju sira, svježeg voća i povrća.

DALMACIJAVINO je tvrtka s više od 70 godina tradicije u proizvodnji vrhunskih vina, alkohola i bezalkoholnih pića. Tvrtka je svoju dugu povijest i čvrstu vezu s Dalmacijom preslikala kroz svoje prepoznatljive proizvode od kojih neki uživaju gotovo kultni status među generacijama. Proizvodi Dalmacijavina spajaju iznimnu kvalitetu i najbolje sastojke dalmatinskog porijekla te pružaju autohtoni doživljaj dalmatinske filozofije uživanja u životu.

KRAŠ je već dugi niz godina vodeći konditorski proizvođač u jugoistočnoj Europi zahvaljujući kvaliteti, tradiciji i snažnim brendovima. Svoju povijest započinje u Zagrebu, na temeljima tvornice za proizvodnju čokolada Union osnovane 1911. Kraš je danas suvremeno organizirana tvrtka koja se uspješno prilagođava izazovima tržišta. Osim tvornica u Zagrebu, Kraš je vlasnik još dviju tvornica za proizvodnju keksa i vafla u Osijeku i Prijedoru.

Kraš
Blagdansko pakovanje Bajadere

CROMARIS je tvrtka koja se bavi uzgojem, preradom i prodajom autohtone jadranske ribe i školjki. Nastala je 2009. spajanjem pionira hrvatske i europske marikulture. Cromarisova riba je prisutna na europskom tržištu više od 35 godina. Sjedište tvrtke nalazi se u Zadru kao i pogon za sortiranje i preradu ribe. Od sedam uzgajališta, dva su smještena u Istri, a pet u Zadarskom akvatoriju. Više od 80% proizvodnje tvrtka plasira u inozemstvo.

PODRAVKA potječe od naziva za stanovnicu podravskog kraja, u kojem se nalazi sjedište tvrtke. Nastala je 1947. godine na temeljima nekadašnje tvornice pekmeza i prerade voća Wolf, a kasnije je postala poznata u zemlji i inozemstvu po proizvodnji univerzalnog dodatka jelima – Vegeti, koja se već pola stoljeća izvozi u više od 40 zemalja svijeta na svih pet kontinenata.

DUKAT je najpoznatija robna marka mliječnih proizvoda u Hrvatskoj te jedna od vodećih u regiji, a svoj dugogodišnji uspjeh duguje zdravim, ukusnim i svježim mliječnim proizvodima omiljenima među potrošačima svih generacija. Kvaliteta, inovativnost, briga za zdravlje i uravnoteženu prehranu ključne su vrijednosti Dukata iza kojeg stoji više od stoljeća tradicije, najsuvremenija tehnologija prerade i najbolje mlijeko s domaćih mliječnih farmi.

SARDINA se bavi ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture na svojim uzgajalištima. Tvrtka je utemeljena 1907. sa sjedištem u Postirama na otoku Braču. Sa stoljetnom tradicijom poslovanja Sardina je jedna od vodećih hrvatskih tvrtki u sektoru ribarstva i prerade ribe, uz snažan naglasak na izvozu – svoje proizvode izvozi na čak pet kontinenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:28