PRECIZAN TROŠKOVNIK

Hrvat objavio detaljan popis troškova života u Njemačkoj. ‘Ovo je cifra koju morate zaraditi za komotan život‘

Često na YouTubeu objavljuje snimke života i rada u Njemačkoj, pa njegove informacije mogu biti korisne za sve one koji razmišljaju o odlasku

Damir Lenart

 Screenshot YouTube

Damir Lenart iz Kutine je odselio u Njemačku prije pet godina. Smjestio se u mjestu Baden-Baden u južnoj Njemačkoj, blizu francuske granice.

Često na YouTubeu objavljuje snimke života i rada u Njemačkoj, pa njegove informacije mogu biti korisne za sve one koji razmišljaju o odlasku, piše Dnevni avaz.

Posljednjih dana ponovno je viralna njegova snimka s kraja prošle godine, kada je detaljno objasnio troškove života u Njemačkoj.

- Prva stavka je stan, kada dođete u Njemačku, najam trosobnog stana za jednu obitelj, bez grijanja je oko 700 eura. Na ovu cijenu dolazi još 200 eura režija. Morate platiti tri stanarine unaprijed, ukupno 2.100 eura, da biste ušli u stan, istaknuo je Lenart.

Dodao je da novac morate imati u džepu pri ulasku u stan.

- Onda morate unijeti namještaj, to je drugi trošak - kaže Lenart te dodaje kako se stanovi pronalaze preko poznanstava i grupa na društvenim mrežama.

Treća stavka koju treba imati u stanu je internet, koji iznosi 40 eura, i troškovi korištenja mobilnih telefona koji iznose oko 80 eura.

Lenart tvrdi da je kupovina automobila u Njemačkoj vrlo isplativa.

- U Njemačkoj je najlakše kupiti auto. Čim prođe pola godine, ako niste u probnom radu, dobijete automobil kakav hoćete. Kredit za automobil mjesečno iznosi 200 eura. Može ići i oko 500-600 eura, ako hoćete Audi A6, 3.0 motor. 60 eura iznosi osiguranje za automobil, može biti i 120 eura za skuplje modele - pojašnjava.

Za kraj je govorio o troškovima hrane. Tvrdi da je osnovne namirinice moguće kupiti za 400 eura mjesečno. Onima koji ne žele štedjeti, već bi htjeli imati "svega u kući", trebat će oko 800-900 eura.

- Kad zbrojite sve mjesečne troškove, dođete na cifru od 2.100 eura. Dodati tu još 100 eura za gorivo i 100 eura za neplanirane razne troškove. Mjesečni trošak iznosi oko 2.300 eura. Kad imate kućni budžet od 3.000 eura, možete živjeti komotno - zaključio je Lenart.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:34