31 KUNA ZA DIONICU

Hoće li se Turci javiti? Država prodaje gotovo 18 posto dionica Petrokemije, zna se i početna cijena

Dionice Petrokemije već nekoliko mjeseci ne kotiraju na burzi. Osim toga, već se neko vrijeme spekulira o vlasničkim promjenama u Petrokemiji

Pogoni Petrokemije

 Srdjan Vrancic/cropix/Cropix

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je u ponedjeljak javni poziv za prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju 9,85 milijuna dionica Petrokemije u državnom vlasništvu, što čini 17,90 posto udjela, i to po početnoj cijeni od 31 kunu za dionicu, odnosno ukupno 305,4 milijuna kuna.

Odluka o prodaji tog udjela, kako je pojašnjeno, donesena je na sjednici Upravnog vijeća CERP-a 31. svibnja.

Kako je već uobičajena procedura, pravo na dostavu obvezujuće ponude imaju samo ponuditelji koji otkupe ponudbenu dokumentaciju tijekom javnog prikupljanja ponuda. Trošak preuzimanja ponudbene dokumentacije iznosi 15 tisuća kuna i uplaćuje se na račun CERP-a. Tome je potrebno priložiti dokumente o identitetu, potvrdu o podmirenju poreznog duga koja ne smije biti starija od 30 dana te ponudbeno jamstvo u iznosu od 3,05 milijuna kuna koje može biti u obliku ponudbene bankarske garancije domaće ili strane banke ili se iznos jamčevine uplaćuje na račun CERP-a.

Rok za podnošenje obvezujućih ponuda je 30 dana od dana objave javnog poziva. Najboljim ponuditeljem smatrat će se onaj koji u obvezujućoj ponudi ponudi najvišu cijenu, bez rezervi odnosno uvjeta.

Najbolji ponuditelj dužan je kupovnu cijenu platiti jednokratno u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica.

Proda li CERP te dionice, time bi izašao iz vlasničke strukture kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. Naime, većinski vlasnik Petrokemije je tvrtka Terra mineralna gnojiva čiji su osnivači Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji putem te tvrtke drže 54,52 posto dionica Petrokemije.

Drugi najveći dioničar je CERP, s udjelom od 17,9 posto, a slijede Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško koji drži 12,73 posto dionica Petrokemije, potom Janaf s 9,09 posto, na skrbničkom računu je 5,45 posto dionica, sama Petrokemija u trezoru ima 0,08 posto dionica itd.

Dionice Petrokemije već nekoliko mjeseci ne kotiraju na Zagrebačkoj burzi, a nakon što su dioničari na glavnoj skupštini održanoj krajem veljače ove godine odlučili o povlačenju dionica. Osim toga, već se neko vrijeme u medijima spekulira o mogućim vlasničkim promjenama u Petrokemiji. Prema pisanjima medija, turska grupa Yildirim zainteresirana je za ulazak u Petrokemiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:53