DOBAR POSAO

Hoće li se dogoditi jedna od najvećih dokapitalizacija u domaćem biznisu? Atlantic povećava nominalu za više od 600 posto

No, cjelokupnu dobit kompanije iz 2022. od 34 milijuna eura Uprava predlaže ostaviti u imovini tvrtke

Emil Tedeschi

 CROPIX

Uprava Atlantic Grupa zatražit će na Skupštini dioničara kompanije potporu za povećanje temeljnog kapitala Grupe s postojećih 17,7 milijuna eura na 106,6 milijuna eura uz povećanje nominalne vrijednosti dionice kompanije na osam eura. Ako dioničari Atlantic Grupe podrže prijedlog Uprave, provest će se jedna od najvećih dokapitalizacija u domaćem biznisu, vrijedna 88,9 milijuna eura.

Kao izvor za povećanja temeljnog kapitala Grupe, Uprava Atlantica predlaže dioničku premiju kompanije, a kao razlog navodi usklađivanje s izmjenama Zakona o trgovačkim društvima.

U bilanci Atlantic Grupe za 2022. stoji da imovina kompanije na stavci dionička premija iznosi 117,5 milijuna eura. Prema istome izvoru, dionička premija je "iznos fer vrijednosti primljene naknade iznad nominalne vrijednosti izdanih dionica".

Konverziju temeljnog kapitala Atlantic Grupe u eure potrebno je napraviti jer se temeljni kapital kompanije 31. prosinca 2022. iskazivao u vrijednosti 133,4 milijuna kuna s nominalnom vrijednošću dionice kompanije od deset kuna. Pretvaranjem u eure kapital Grupe iskazan je od 1. siječnja ove godine u vrijednosti od 17,7 milijuna eura s nominalnom vrijednošću dionice od 1,33 eura, što je protivno zakonu. Jedna dionica kompanije, naime, mora biti iskazana u cijelom broju.

Povećanje nominale Atlantica od oko 615 posto, međutim, neće promijeniti broj dionica kompanije, koji će i dalje biti 13.327.200 "komada", kao ni vlasničke odnose u kompaniji. Najveći dioničar Atlantica je tvrtka Myberg u vlasništvu predsjednika Uprave i osnivača kompanije Emila Tedeschija s 50,2 posto udjela u vlasništvu.

Na Zagrebačkoj burzi trgovanje dionicom Atlantica krajem prošlog tjedna završeno je s cijenom od 50 eura za dionicu. Dioničarima Grupe od značaja je informacija da Uprava za predstojeću skupštinu predlaže isplatu dividende iz dobiti kompanije u 2020. i 2021. od 1 eura po dionici. S druge strane, cjelokupnu dobit kompanije iz 2022. od 34 milijuna eura Uprava predlaže ostaviti u imovini tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:26