PREUZIMANJE

Hoće li Kinezi uspjeti? Ovo je test koji će pokazati mogu li realizirati inozemnu akviziciju u jeku protekcionizma u Europi i SAD-u

Unatoč mogućem protivljenju politike, kineska Midea razmišlja o kupnji Electroluxa

Electrolux

Kineski proizvođač kućanskih aparata Midea istražuje moguće preuzimanje švedskog brenda kućanskih aparata Electrolux unatoč potencijalnom protivljenju politike, što je potaknulo skok cijene dionice Electroluxa u utorak na europskim burzama za više od šest posto.

Midea je uspostavila preliminarni kontakt proteklih tjedana s predstavnicima te švedske kompanije u vezi mogućeg preuzimanja, rekli su Bloombergu izvori upoznati s time. Electrolux zasad nije prihvatio prijedlog, dodali su.

Kineska kompanija je već neko vrijeme zainteresirana za Elextrolux i željela bi isključivo prijateljski dogovor. I ostali azijski proizvođači kućanskih uređaja, uključujući južnokorejski Samsung Electronics, također s gledali tu švedsku kompaniju.

Tržišna kapitalizacija Electroluxa krajem prošlog tjedna iznosila je 4,3 milijarde dolara, a Midee oko 58 milijardi dolara

Eventualni dogovor o preuzimanju testirat će sposobnost neke kineske kompanije da realizira inozemnu akviziciju u jeku rastućeg protekcionizma u Europi i SAD-u, unatoč tome što se perilice posuđa i hladnjaci ne bi nužno smatralo nacionalnim sigurnosnim rizikom.

Midea bi kupnjom Electroluxa samo pridonijela svojoj listi inozemnih akvizicija. Ta kineska kompanija sa sjedištem u Foshanu u provinciji Guandong, kupila je 2016. godine kontrolni udjel u odjelu kućanskih aparata japanske Toshibe, a godinu dana kasnije i njemačkog proizvođača robota Kuka, što je izazvalo zabrinutost u njemačkoj vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:13