Konačna odluka

HGK ukida članarine za tvrtke kojima je onemogućeno poslovanje uslijed koronavirusa

Fokus svih naših aktivnosti je na rješavanju problema poduzetnika, poručio je Burilović
Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore
 Hrvatska gospodarska komora (HGK)

Hrvatska gospodarska komora donijela je Odluku da se, uslijed epidemije koronavirusa i temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, privremeno ukida obveza plaćanja članarine tvrtkama kojima je onemogućeno poslovanje.

- Ovo je situacija u kojoj svi moramo ponijeti teret i pokazati solidarnost. Smanjujemo plaće i odgađamo sve troškove koji nisu neophodni za funkcioniranje. Fokus svih naših aktivnosti je na rješavanju problema poduzetnika. Naše stručne službe dobivaju na tisuće upita dnevno, a kontaktni centar odgovara od 0 do 24. U ovom trenutku HGK je gospodarski stožer zemlje - istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Financijska služba HGK napravila je analizu i donijeta je odluka da se za iduća tri mjeseca, odnosno dok god bude potrebno, ovisno o razvoju situacije, ukida članarina za sve poduzetnike koji zbog teške situacije u kojoj su se našli ne ostvaruju prihod. „S obzirom na trenutno stanje ovaj korak je samo logičan nastavak našeg nastojanja da što više olakšamo život poduzetnicima u ovoj krizi“, zaključio je Burilović.

Obrtnici 3 mjeseca neće plaćati komorski doprinos

Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore (HOK) donio je danas odluku u kojoj od Skupštine traži da sve obrtnike, zbog epidemije koronavirusa, oslobodi plaćanja komorskog doprinosa u sljedeća tri mjeseca.

Odluka o oslobađanju obrtnika plaćanja komorskog doprinosa na snagu bi trebala stupiti 1. travnja. To znači da obrtnici ne bi trebali plaćati doprinos tijekom travnja, svibnja i lipnja.

- Smatramo da isključivo otpis svih javnih davanja može pomoći obrtnicima u prevladavanju ove krize. I to HOK prvi pokazuje svojim primjerom oslobađajući sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa - poručio je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a. (Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2022 10:32