Nisu poštovali pravila

Hanfa prekinula češko preuzimanje zagrebačke tvrtke koja upravlja investicijskim fondovima

Češko društvo je prije podnošenja samog zahtjeva regulatoru i bez ishođenja potrebnog odobrenja već steklo 100 posto udjela u kompaniji
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obustavila je postupak preuzimanja društva Auctor Invest za upravljanje investicijskim fondovima iz Zagreba za koji je češko društvo Auctor Holding tražilo odobrenje.

- Otegotna okolnost je činjenica da je navedeno Hanfa utvrdila tek uvidom u sudski registar iz čega se može zaključiti da je Neizravni stjecatelj tijekom postupka prešutio taj podatak tj. o istom nije obavijestio Hanfu - navedeno je u Hanfinom rješenju.

Hanfa je, naime, tijekom provođenja postupka utvrdila da je češko društvo prije podnošenja samog zahtjeva regulatoru i bez ishođenja potrebnog odobrenja već steklo 100 posto udjela u ranije spomenutom društvu, priopćili su iz Hanfe. Stoga je hrvatska regulatorna agencija naložila Auctor Holdingu iz Češke otuđenje neizravno stečenog udjela u društvu koje upravlja zagrebačkim investicijskim fondovima, a to mora učiniti u sljedećih devet mjeseci. Ako to ne učini, Hanfa će podnijeti optužne prijedloge zbog počinjenja prekršaja.

No, kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskog Auctor Holdingu, to je društvo primarno fokusirano na ulaganja u hrvatski turizam te je prilikom preuzimanja Auctora primarni interes novih vlasnika zapravo bila turistička kompanija Laguna Novigrad d.d.

Auctor Invest d.o.o., saznali smo, tehnički nije bilo moguće u kratkom roku izdvojiti iz Auctorovog sustava prilikom preuzimanja koje je bilo nužno provesti u što kraćem razdoblju zbog "velikog pritiska obveza Auctorovog sustava", pojasnio je naš izvor. Stoga je novi vlasnik preuzeo Auctorove udjele u svim društvima iz poslovnog sustava, uključujući i Auctor Invest.

Češko društvo navodno uopće nije imalo namjeru konzumirati vlasnička prava u društvu za upravljanje investicijskim fondovima Auctor Invest d.o.o., te trenutno ima namjeru u najkraćem mogućem roku prodati ili predati fondove kojima Auctor Invest upravlja na neko drugo društvo za upravljanje.

Auctor Holding prihvaća Hanfinu odluku te će postupiti sukladno istoj u navedenim rokovima.

Inače, tvrtka Auctor Holding sa sjedištem u Pragu novoosnovana je kompanija u vlasništvu varaždinskog odvjetnika Olega Uskokovića koji je usko surađivao sa Sanjom Palić, sada već bivšom vlasnicom zagrebačkog Auctor Investa, koji mu je i prepustila. Danas Uskoković surađuje s češko-slovačkim investicijsko-bankarskim konglomeratom J&T-em, inače vlasnikom riječkog Novog lista i varaždinske Vaba banke, a za njega se smatralo da je strateški partner s presudnom ulogom u sada propalom preuzimanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:15