ISTRAŽIVANJE

Hakom: HT najbolji u mobilnom internetu, a A1 Hrvatska u govornim uslugama

Telemach komentirao da se Hakomovo mjerenje oslanja na simulacije iskustva
 Ronald Gorsic/Cropix

Telekomunikacijski regulator Hakom napravio je prvo mjerenje kvalitete mobilnih mreža u Hrvatskoj.

Do sada su sva tri operatera sama plaćala svoja mjerenja, a ona su u pravilu uvijek pokazivala da je upravo njihova mreža i najbolja.

U Hakomu navode da su htjeli tome doskočiti.

- Cilj mjerenja bio je predstaviti stvarno iskustvo korisnika usluga - navode u regulatoru.

Pojašnjavaju da su za mjerenje unajmili njemačku tvrtku Net Check, koja je analizirala kvalitetu glasovne komunikacije i mobilnog interneta na teritoriju cijele Hrvatske, a zatim zasebno u četiri velika grada i na autocestama.

Hakom navodi da je mjerenjem bilo obuhvaćeno 29 gradova i 3900 kilometara cesta i autocesta na području Hrvatske. To je područje na kojem živi više od polovice ukupne populacije ili približno dva milijuna stanovnika.

- Prikupljeno je oko 2500 uzoraka za govorne te preko 24.000 uzoraka za podatkovne usluge po svakom operatoru, a analiza je rađena po metodologiji europskog regulatora BEREC-a i međunarodne telekom udruge ITU-a - piše Hakom.

Zaključak koji Hakom donosi je da su sva tri operatera pokazala da i dalje ulažu u mobilne mreže.

- Mjerenje je pokazalo da su performanse hrvatskih mobilnih mreža i dalje vrlo visoke te da su operatori nastavili ulagati u razvoj i podizati prijenosne kapacitete i kvalitetu uz istovremeno ulaganje u nove tehnologije - navodi Hakom.

Ali u analizi koju je Hakom objavio stoje i pojedinačni podaci za sva tri operatera iz kojih je moguće zaključiti da je po ukupnom rezultatu najbolji Hrvatski telekom sa 941,78 bodova od maksimalnih tisuću. Slijedi A1 Hrvatska s 928,10 bodova i treći je Telemach Hrvatska s 884,00 bodova.

HT je odnio pobijedu zbog najboljeg rezultata u podatkovnim uslugama s 609,49 bodova, dok je A1 Hrvatska najbolji u glasovnim uslugama u mobilnim komunikacijama s 337,61 bodova.

Ukupni rezultati

image

Hakom navodi da je najbolji ukupni rezultat na testu mreža pokretnih komunikacija pokazao Hrvatski Telekom s ukupno osvojenih 942 boda, a slijedi A1 Hrvatska sa ukupno 928 osvojenih bodova. Telemach je zauzeo treću poziciju s ukupno 884 boda, što je 58 bodova zaostatka za Hrvatskim Telekomom te 44 boda iza A1 Hrvatska.

Hakom/

Mobilni internet

image

Kod mobilnog interneta, odnosno usluga podatkovnog prijenosa, Hakom navodi da su Hrvatski Telekom i A1 imali slične rezultate na cestama, ali ovaj put bolje rezultate u gradovima postigao je Hrvatski Telekom, što osigurava najveći broj bodova u uslugama podatkovnog prijenosa. Iako je Telemach ostvario bolji rezultat u gradovima od A1 Hrvatska, zbog znatno slabijeg rezultata na cestama, i u ovoj kategoriji nalazi se na trećem mjestu

Hakom/

Razgovori preko mobitela

image

Hakom navodi da ako gledamo govorne usluge, tj. glasovne usluge, i rezultate koji su izmjereni u gradovima i na cestama, Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska imaju slične rezultate na cestama, ali A1 Hrvatska ipak pokazuje bolje performanse u gradovima, što u konačnici za A1 Hrvatska osigurava najveći broj bodova za govorne usluge. Telemach zaostaje za A1 i Hrvatskim Telekomom te je na trećem mjestu.

Hakom/

Stanje u Zagrebu i Splitu

image

U dva najveća grada borba za korisnike je najžešća i to se vidi u rezultatima. Tako je, navodi Hakom, najveći broj bodova u Zagrebu dobio A1 Hrvatska, dok je drugoplasirani Hrvatski Telekom. U Splitu je Hrvatski Telekom dobio najviše bodova, dok je drugoplasirani Telemach.

Hakom/

Stanje u Rijeci i Osijeku

image

Hakom navodi da je u Rijeci situacija ista kao i u Splitu. Hrvatski Telekom ima najviše bodova, a Telemach je drugoplasirani. U Osijeku svi operatori pokazuju odlične rezultate, ali A1 Hrvatska ima najveći broj bodova, dok je Hrvatski Telekom na drugom mjestu.

Hakom/

Metodologija

image

Hakom navodi da je Net Check metodologija za evaluiranje pokretnh javnih elektroničkih komunikacijskih mreža koja je korištena i prilikom evaluacije operatora u Hrvatskoj, dokazana je tijekom godina u različitim zemljama i kod različitih operatora u pokretnim javnim elektroničkim komunikacijskim mrežama

Hakom/

Hrvatska u vrhu po kvaliteti mobilnih mreža u Europi

Nataša Rapaić, članica uprave HT-a za operativne korisnike kaže da je ovo potvrda je da Hrvatska u vrhu po kvaliteti mobilnih mreža.

- Možemo biti ponosni da je HT dokazano najbolja mobilna mreža, ali isto tako mogu pohvaliti i konkurenciju jer ovo pokazuje da smo jedna od najboljih zemalja po ukupnoj kvaliteti mobilnih mreža. To je potvrda da su učinjena velika ulaganja - zaključuje Rapaić.

Telemach: NetCheck mjeri simulirano iskustvo, a OpenSignal životne situacije

U Telemachu su, naglašavaju, da su primarno vođeni takozvanom crowd-sourced metodologijom ispitivanja kvalitete mobilne mreže koju u svojim analizama koristi i OpenSignal, vodeći globalni pružatelj analiza mrežnog iskustva i tržišne izvedbe telekom operatora diljem svijeta.

Navode da je to sveobuhvatno mjerenje korisničkog iskustva kroz period od 90 dana, 24 sata dnevno, u svakodnevnim životnim situacijama. Navode da se pri tome dobiva uvid i u demografija korisnika.

- Prate se razni profili korisnika u njihovim najrazličitijim svakodnevnim situacijama na brojnim lokacijama – od iskustva igranja video igara do video streaminga i OTT glasovnih aplikacija, kao i dostupnost signala i doseg te konzistentnost kvalitete mreže prilikom njihovog korištenja - pojašnjavaju u operateru.

U Telemachu naglašavaju da je prema posljednjoj Opensignal analizi, upravo je Telemachova mreža najnagrađivanija u Hrvatskoj.

- Svi ovi naglasci važni su i u kontekstu najnovijih NetCheck rezultata koje je objavio HAKOM, a koji se temelje na metodi tzv. drive testinga. Za razliku od crowd-sourced metodologije, koja donosi pregled korisničkog iskustva iz životnih situacija u kojima se korisnici svakodnevno nalaze te koriste i najrazličitije uređaje, NetCheck mjerenje se fokusira na simulirano iskustvo, koristeći posebne uređaje za testiranje na manjem broju lokacija, primarno na otvorenom prostoru dostupnom vozilima - zaključuju u Telemachu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:15